EKONOMİK VERİLER VE GÜNDEM ABONE OL

Türkiye'de cari dengede bu yılın en yüksek fazlası kaydedildi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) verilerine göre Temmuz'da cari denge 566 milyon dolar fazla verdi.

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi fazlanın 600 milyon dolar civarında olacağı yönündeydi.

TCMB'nin verilerine göre çekirdek denge olarak dikkate alınan altın ve enerji hariç cari işlemler hesabı 4,9 milyar dolar fazla verdi.

Veriler yıllıklandırılmış cari açığın Temmuz ayında 19,1 milyar dolara gerilediğini gösterdi. Haziran ayında yıllıklandırılmış cari açık 25 milyar dolar düzeyindeydi.

Ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret açığı Temmuz'da 5,1 milyar dolar olarak gerçekleşti. TCMB'nin veri setine göre, hizmetler dengesi kaynaklı net girişler 6,9 milyar dolar olurken bu kalem altında seyahat kaleminden kaynaklanan net gelirler 5,6 milyar dolar olarak kaydedildi.

Resmi rezervler arttı, net hata noksanda fazla

TCMB verilerine göre, doğrudan yatırımlardan kaynaklanan net girişler Temmuz'da 670 milyon dolar oldu. Aynı dönemde portföy yatırımları da 3,7 milyar dolarlık giriş kaydetti.

Temmuz ayında resmi rezervlerde de 5,4 milyar dolarlık net artış oldu.

Temmuz döneminde net hata noksan tarafında 1,2 milyar dolarlık fazla görüldü. Haziran'da net hata noksanda 498 milyon dolarlık fazla görülmüştü.

Bolat: Cari açık 20 milyar doların altına geriledi

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, sosyal medyadan değerlendirdiiği cari açık verilerine ilişkin olarak, "2024 Yılı Temmuz Ayında 12 Aylık Cari İşlemler Açığı, 2022 yılı nisan ayından itibaren ilk kez 20 milyar doların altına geriledi" ifadelerini kullanadı.

İhracattaki artış ve ithalattaki düşüşün dengeli bir büyüm yapısını da desteklediğini belirten Bolat, cari işlemler hesabındaki iyileşmenin Makaroekonomik istikrarı pekiştirerek ekonomiyi geleceğe dair olumlu bir tablo sunmaya devam ettiğini dile getirdi.

Advertisement