Carstens: Küresel ekonomi kusursuz fırtınayla karşı karşıya
Meksika Merkez Bankası Başkanı Carstens, dünyanın sermaye akışlarında "kusursuz bir fırtına" ile karşı karşıya kalabileceği uyarısında bulundu
IMF adaylığıyla tanınır hâle gelmiş olan Meksika Merkez Bankası Başkanı Agustin Carstens, toparlanma sinyallerinin sermaye akışını gelişen piyasalara ve bazı gelişmiş ülkelere kaydırmasının varlık balonlarına neden olabileceğine dikkat çekerek, "Dünya ekonomisinde kusursuz bir fırtına oluşuyor olabilir" dedi.
Yatırımcılar arasındaki risk iştahınını arttığını ve daha fazla getiri arayışının yeniden tüm gücüyle ortaya çıktığını belirten Carstens, kredi patlamalarından beslenen varlık fiyatlarında balon oluşması riskinin belirmeye başladığı konusunda uyardı.
Japonya'dan ABD'ye gelişmiş ülkelerin agresif parasal genişleme hamleleri yüksek getirili varlık taleplerini destekleyerek, gelişmekte olan piyasalara giren sermaye akışını artırması kur savaşları riskini ortaya çıkardı. Rusya geçtiğimiz ay Japonya'nın kuru zayıflatma politikalarının ülkelere ihracat sektörlerini koruyacak adımlar attırabileceğine dikkat çekerken, Güney Kore ve Filipinler de bu fonların etkilerini azaltma yollarını arayacaklarını dile getirdi.
"Gelişen piyasa ekonomilerine giren yüksek ölçekli sermayenin etkisiyle kusursuz fırtına oluşmasından korktuğunu" söyleyen Carstens, bunun varlıklarda yanlış fiyatlamalara neden olarak balon oluşturabileceğini ve gelişmiş ekonomiler parasal genişleme programlarından çıktıkça sermayenin yön değiştirmesi riskini doğurabileceğini belirtti.
Carstens, Japonya'nın reel kuru zayıflatma stratejisi uygulayan tek ülke olduğunu ileri sürdü.
Japonya Başbakanı Shinzo Abe'nin parasal genişlemeyi artırma ve ekonomiyi yeniden canlandırma çabaları yeni zayıflatarak, elektronik ve otomobil ihracatını destekliyor. Yen 1 Şubat'ta 2.5 yılın en düşüğüne geriledi.