Bloomberght
Bloomberg HT Haberler CHP 'laiklik' gerilimiyle Genel Kurul'u terk etti

CHP 'laiklik' gerilimiyle Genel Kurul'u terk etti

  • CHP'liler ile Meclis Başkanı İsmail Kahraman arasında laiklik tartışması başlamasının ardından CHP'liler salonu terk etti

Giriş: 20 Mayıs 2016, Cuma 10:46
Güncelleme: 20 Mayıs 2016, Cuma 10:51

Meclis Genel Kurulu, dokunulmazlık görüşmelerinin ikinci tur oylamaları için toplandı. Toplantı laiklik tartışmaları nedeniyle gergin başladı

Dokunulmazlıkların kaldırılması konusunda ikinci tur oylamalar bugün yapılacak. TBMM Genel Kurulu bugün saat 10.00’da toplandı. Toplantı, CHP'liler ile Meclis Başkanı İsmail Kahraman arasındaki laiklik tartışması ile başladı. Tartışmanın büyümesinin ardından CHP'liler salonu terk etti.

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, Meclis Başkanı'ndan 'Laiklik anayasadan çıkarılmalı' sözleri ile ilgili özür dilemesini istedi. Kahraman da konuyla ilgili yazılı açıklama yaptığını ifade ederken CHP'liler talebini sürdürdü. Meclis Başkanı'nın tutumunun ardından CHP'li vekillerin çoğu "Türkiye laiktir laik kalacak sloganlarıyla salonu terk etti.

TEKLİFİN TÜMÜ OYLANACAK

Genel kurulda 2 madde ile teklifin tümünün oylaması yapılacak. Milletvekilleri toplamda 3 gizli oylamaya girecek. AK Parti, görüşmesiz oylama yapılacak oturumları TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ın yönetmesini kararlaştırdı. Böylece oturumu yöneten TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın’ın bu kez oy kullanması sağlanacak.

AK Parti 316 oyla genel kurulda bulunacak. MHP’nin firesiz “Evet”, HDP’nin firesiz “Hayır” oyu kullanması bekleniyor. CHP ise düzenlemeye karşı çıkan milletvekillerinin “Hayır” tavrında ısrar etmesi nedeniyle zorlanıyor. CHP’de, paket referanduma giderse partinin siyaseten zorlanacağı görüşü hâkim.

138 "DOKUNMA" DOSYASI

330-367 arasında oy çıkarsa paket Resmi Gazete’de yayımlandıktan 60 gün sonraki pazar günü referanduma sunulacak. 367’nin üzerinde kabul edilirse referandumsuz kabul edilmiş sayılacak. Bugün ikinci oylaması yapılacak teklif, Anayasa’ya geçici bir madde eklenmesi suretiyle, hakkında bugün itibarıyla fezleke bulunan milletvekillerinin, bu fezlekelerle sınırlı olmak üzere dokunulmazlıklarının kaldırılmasını öngörüyor.

Teklif kabul edilirse, bugün itibarıyla 667 fezlekede 138 milletvekilinin dokunulmazlığı kaldırılarak, yargılanmaları sağlanacak. Mahkemeler, milletvekillerini bu değişikliğe dayanarak tutuklu da yargılayabilecek.

Habertürk