CHP/Koç: Görüşmelerde yapısal reformların gerekliliği vurgulandı
AK Parti ile CHP heyetleri arasında gerçekleştirilen görüşmelerin üçüncüsü sona erdi
Hükümet kurma süreci kapsamında, AK Parti ile CHP heyetleri arasında gerçekleştirilen görüşmelerin üçüncüsü tamamlandı.
Ankara Palas Devlet Konukevi'ndeki görüşme, 7 saat 40 dakika sürdü.
Görüşmeye, AK Parti'yi temsilen Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ile milletvekilleri Taha Özhan, Mücahit Arslan ve Osman Can, CHP'yi temsilen ise Genel Başkan Yardımcıları Haluk Koç, Selin Sayek Böke, Bülent Tezcan ve Faik Öztrak ile İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi ve Genel Başkan Başdanışmanı Rasim Bölücek katıldı.
AK Parti Ankara Milletvekili Mücahit Arslan ile CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, heyetlere katılan yeni isimler oldular.
AK Parti ve CHP arasında bir sonraki toplantı Cumartesi günü TBMM’de yapılacak.
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç, AK Parti ile gerçekleştirdikleri koalisyon görüşmesine ilişkin, "Yapısal reformların gerekliliği konusunda bir anlayış birliği ortaya çıktı ve bu ifade edildi. Mali disiplin, parasal konulardaki disiplin, tüm bu dengelerin gözetilerek sosyal dengelerle, çevreyle beraber bunların korunmasının önemi ifade edildi. Tüm toplum katmanlarını kucaklayacak bir büyüme stratejisinin önemi üzerinde duruldu" dedi.
Koç, Ankara Palas Devlet Konukevi'nde AK Parti heyeti ile gerçekleştirdikleri koalisyon görüşmesinin ardından, basın mensuplarına açıklamada bulundu.
Şehitlere Allah'tan rahmet, ailelilerine, Türk Silahlı Kuvvetlerine, Emniyet Genel Müdürlüğüne ve millete başsağlığı dileyen Koç, uzun süren bugünkü toplantıda ekonomik temel ve sosyal programlar ile çevre, mülkiyet sorunları, kentleşme konularının ele alındığını söyledi.
Ekonomik sorunlara yaklaşımın, demokrasi, demokratikleşme, hukuk devleti kavramlarıyla beraber ele alınmasının gereğinin altının çizildiğini belirten Koç, "Yapısal reformların gerekliliği konusunda bir anlayış birliği ortaya çıktı ve bu ifade edildi. Mali disiplin, parasal konulardaki disiplin, tüm bu dengelerin gözetilerek sosyal dengelerle, çevreyle beraber bunların korunmasının önemi ifade edildi. Tüm toplum katmanlarını kucaklayacak bir büyüme stratejisinin önemi üzerinde duruldu. Bu çerçevede bir çok alt başlık değerlendirildi" diye konuştu.
"Genel başkanlara iletilecek"
Toplantıların sonuçlarının Genel Başkanlara iletileceğini ifade eden Koç, "Ondan sonraki süreç, sayın Genel Başkanların, bu çerçevede yapılan çalışmaları değerlendirmesiyle kendi aralarında devam edecek. Bundan sonraki toplantımız cumartesi günü TBMM'de yapılacak" dedi.
Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun, 'MHP ile de görüştüklerine' yönelik açıklamasının hatırlatılması üzerine Koç, "Sayın Başbakanın ne açıkladığını bilmiyorum. Çünkü biz toplantıdaydık, dışarıda olup bitenden haberim yok. Açıklama yaptıysa daha sonra değerlendirilir" yanıtını verdi.
Kültür ve Turizm Bakanı Çelik: Pazartesi günü de son toplantıyla birlikte daha önce karar verdiğimiz gündemleri belirtmiş olacağız
Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, hükümet kurma süreciyle ilgili, "Bir dahaki toplantıyı Cumartesi günü saat 14.00'te Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde yapacağız. Pazartesi günü de son toplantıyla birlikte daha önce karar verdiğimiz gündemleri belirtmiş olacağız" dedi.
Ankara Palas Devlet Konukevi'nde, AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun CHP ile yürütülecek koalisyon görüşmeleri çerçevesinde görevlendirdiği Bakan Çelik, gazetecilere istikşafi görüşmelerin üçüncüsünün ardından açıklama yaptı.
Çelik, şehitlere Allah'tan rahmet, ailelerine, Türk Silahlı Kuvvetlerine, Emniyet Genel Müdürlüğüne ve millete başsağlığı diledi.
İstikşafi görüşmeleri başladığından itibaren en uzun toplantının yapıldığını belirten Çelik, "Ekonomi, sosyal politikalar, çevre ve mülkiyet ilişkileri bağlamında bir toplantı oldu. Pek çok konu başlığı konuştuk, bunları genel başkanlara arz edeceğiz" ifadesini kullandı.
Bakan Çelik, ortak hassasiyet yaşandığı noktaların bulunduğunu vurgulayarak, "Makro dengelerin ve mali disiplinin korunması konusunda büyük bir hassasiyet gösteriyoruz, bu temel prensiptir. Her türlü konuşmanın üst başlığı budur" değerlendirmesinde bulundu.
Ekonominin daha büyük hedeflere ulaşması için yapılması gereken yapısal reformlara ve dönüşüm politikalarına devam edilmesini vurgulayan Çelik, demokratik reformlar ve ekonomik dönüşümün aslında ayrı ayrı ele alınmamasını, birbirini bütünleyen süreçler olduğu konusunda mutabık kaldıklarını aktardı.
Kültür Bakanı Çelik, büyüme stratejisinin kapsayıcılığının da artırılması konusunda çok büyük bir hassasiyetleri bulunduğunu kaydetti.
Kısa ve uzun vadeli perspektif arasında bir uyum bulunduğunu belirten Çelik, her teklif ve değerlendirmenin mali disiplin ve makro dengeler çerçevesinde ele alınması gerektiğine işaret etti.
Bakan Çelik, istikşafi toplantılarının gündeminin, prensiplerini söylediği başlıklar etrafında şekillendiğini bildirerek, "Bir dahaki toplantıyı Cumartesi günü saat 14.00'te Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde yapacağız. Pazartesi günü de son toplantıyla birlikte daha önce karar verdiğimiz gündemleri belirtmiş olacağız" dedi.
"O, bizim konumuz değil"
Başbakan Ahmet Davutoğlu'nın MHP ile temasların devam ettiği yönündeki açıklamasının hatırlatılması ve toplantıda bunun gündeme gelip gelmediğinin sorulması üzerine Bakan Ömer Çelik, "Biz burada tamamen bize verilen gündemle ilgili yani istikşafi görüşmeler kanalında bir görüşme yürütüyoruz. Kendi gündemimizi takip ediyoruz. Onun dışında çeşitli kesimlerden, çeşitli değerlendirmeler oluyor. Onlarla ilgili konuları gündemimize almıyoruz. Aynı şekilde de toplantının devam ettiği sıradaki konulardan haber alamıyoruz" diye konuştu.
"Hala yüzde 50-50 mi?" şeklindeki soru üzerine Çelik, şunları söyledi:
"Burada prensip şudur: Herhangi bir görüşmede, son nokta koyuluncaya kadar, son kelimede ve son noktada mutabakata varılıncaya kadar, mutabakata varılmamış sayıyoruz. Bu işlerin doğası budur. Netice itibarıyla sonuçları genel başkanlar ve partilerin yetkili kurumları değerlendirecek. O, bizim konumuz değil."
Mali disiplin konusuna ilişkin bir soruya ise Bakan Çelik, "Mali disiplin, mali disiplindir" karşılığını verdi.