Advertisement
HABERLER ABONE OL

Koronavirüs salgınının etkilerini hızla geride bırakıp ekonomik toparlanma ivmesine daha önce giren Çin'de delta varyantı toparlanmanın zayıflamasına neden oluyor. Ülkede etkili olan seller ve küresel talebin sekteye uğraması da ekonomik aktivite üzerinde negatif etki yaratıyor.

Temmuz ayına ilişkin perakende satış ve sanayi üretimi verileri beklentilerin altında kaldı.

Buna göre Temmuz'da Çin'de perakende satışlar bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 8,5 arttı. Bloomberg anketine göre satışların bu dönemde yüzde 10,9 artması bekleniyordu.

Sanayi üretimi ise yüzde 6,4 artış kaydetti. Bu veriye ilişkin beklenti yüzde 7,9 olmuştu.

Önlemler aktivite üzerinde etkili oldu

Pekin yönetiminin salgında sıfır vaka amacıyla uyguladığı agresif önlemler tüketicilerin harcamaları üzerinde etkisini gösterirken, aynı zamanda tedarik zincirinin aksamaya uğraması nedeniyle de ekonomik aktivite üzerinde negatif etkide bulundu.

Çalışanlardan birinin koronavirüse yakalanmasının ardından ülkede, dünyanın en büyük üçüncü konteyner limanının kısmen kapatılması kararı verilmişti.

Şenzen’deki Yantian limanının koronavirüsten dolayı kapatılmasından sonra Meishan terminalinin kapatılması son aylarda yaşanan ikinci kapatma oldu.

ANZ Çin Başekonomisti Raymond Yeung Temmuz ayı verilerinin ekonominin çok hızlı bir şekilde ivme kaybettiğine işaret ettiğini söyledi. Yeung'a göre delta varyantının yükselmesi Çin ekonomisinin Ağustos ayındaki performansı için de riskler yaratıyor.

Kurumlar Çin beklentilerini aşağı çekiyor

Çin'de ekonomik aktiviteye ilişkin veriler beklentilerin altında kalırken, ülkenin büyümesine ilişkin beklentilerin de aşağı yönlü revize edildiği görülüyor.

Nomura Holdings Inc. Çin için yılın üçüncü çeyreğinde öngördüğü yüzde 6,4’lük büyüme tahminini yüzde 5,1’e çekti. Kurum, son çeyrek büyüme tahminini de yüzde 5,3’ten yüzde 4,4’e indirdi. Nomura yılın tamamı için büyüme öngörüsünü ise yüzde 8,9’dan yüzde 8,2’ye düşürdü.

Goldman Sachs ise üçüncü çeyrek büyümesi üzerinde 0,7 yüzde puan aşağı yönlü etki olabileceğini öngörse de söz konusu çeyrek için yüzde 6,2 seviyesinde bulunan tahminini değiştirmedi.

Bloomberg Economics ve NatWest Group Plc. de Çin büyüme tahminleri üzerinde aşağı yönlü riskler olduğunu açıkladı.