Çin'den ekonomiyi canlandırmak için yeni borçlanma hamlesi
11 Aralık'ta 750 milyar yuanlık (yaklaşık 108 milyar dolar) özel tahvilinin vadesi dolacak olan Çin, 12 Aralık'ta 750 milyar yuanlık özel tahvil satacak. 12 Aralık'ta satılacak olan tahvillerin, bir gün önce vadesi dolacak olan tahvilleri finanse etmek için satılacağı görüşü yaygınken, Çin Maliye Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada bu noktaya ilişkin bir detay verilmedi.
Çin, zor durumda olan ekonomisini canlandırma için 750 milyar yuan (yaklaşık 108 milyar dolar) değerinde özel devlet tahvilini önümüzdeki hafta satacak.
Normal devlet tahvillerinden farklı olan “özel devlet tahvilleri”, nadir olarak kullanılıyor. Çin Maliye Bakanlığı’nın açıklamasına göre, özel tahvillerin satışı ekonomik ve sosyal gelişime katkı sağlayacak.
12 Aralık Pazartesi satılacak olan özel tahviller, belirlenmiş Çinli bankalara satılacak. Ayrıca Çin Merkez Bankası’nın, diğer bankaların özel tahvil alımına yardımcı olma amacıyla likidite desteği verebileceği bildiriliyor.
Satılacak özel tahvillerden bir gün önce aynı değerde olan özel tahvillerin vadesi doluyor
Bloomberg’ün verilerine göre, 11 Aralık tarihinde Çin’in 750 milyar yuan değerinde olan özel tahvillerinin vadesi doluyor. Çin Maliye Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada 12 Aralık’ta satılacak olan özel tahvillerin yeni olduğuna veya vadesi dolan özel tahviller için finansman sağlamak amacıyla satıldığına dair herhangi bir detay verilmedi. Vadesi dolan özel tahviller 2007 yılında Çin’in ulusal varlık fonuna sermaye sağlamak amacıyla satılmıştı.
Standard Chartered’ın Çin Makro Başstratejisti Becky Liu, “Eğer bunlar ek fonlarsa, 2023’te politbüro konferansında ima edilen şekilde bir duruş görürüz. Tarihler ve miktar çok kafa karıştırıcı. Yaygın görüş vadesi dolan özel tahvillerin uzatılacağı şeklinde” dedi.
Sıfır Kovid stratejisinden uzaklaşmakta olan Çinli liderler, önümüzdeki sene ekonomide “genel bir iyileşme” arayacakları sözünü vermişti. Hükümete bağlı ekonomistler, cari açığı kapatmak ve ekonomik büyümeyi canlandırmak için daha fazla tahvil çıkarılması çağrısı yapıyor. Çin ekonomisinin büyüme hızının, 1970’ten beri en yavaş seviyeye gelmesi bekleniyor.
Araştırma şirketi Absolute Strategy Research Ekonomisti Adam Wolfe, “Sıfır Kovid politikasından uzaklaşmak önümüzdeki birkaç çeyrek boyunca ekonomide oynaklığa neden olabilir. Bu, bölgesel yönetimlerin borçlanma kısıtlamalarını artıracak olması nedeniyle Çin Maliye Bakanlığı’nın sırtındaki yükün artacağına işaret ediyor olabilir” dedi.