HABERLER ABONE OL

Türkiye, Çinli elektrikli araç üreticisi BYD'nin 1 milyar dolarlık yatırım planıyla dış yatırımlar açısından kritik bir adım atarken, Çin'den gelen son haberler özellikle teknoloji transferi konusunda soru işaretlerinin artmasına neden oldu.

Bloomberg'in haberine göre Çin yönetimi otomobil üreticilerine, gelişmiş elektrikli araç teknolojilerinin ülkede kalmasını sağlamaları çağrısında bulundu.

Bloomberg'e konuşan kaynaklar, bir aracın önemli parçalarının Çin’de üretilip son montaj aşaması için üretim yapılan ülkelere gönderilmesinin istendiğini belirtti.

Bu çağrı, BYD Co. ve Chery Automobile Co. gibi şirketlerin İspanya’dan Tayland ve Macaristan’a kadar birçok ülkede fabrika kurma planlarının yoğunlaştığı bir dönemde geldi.

Türkiye de halihazırda BYD ve Chery ile ülkede fabrika yatırımları için müzakereler yürütüyor.

BYD Türkiye'de yatırım kararı almıştı

Çin'in elektrikli araç konusunda ilk sırada yer alan üreticisi BYD, Temmuz ayında Türkiye'de bir milyar dolarlık yatırım için yatırım anlaşması imzalamıştı.

BYD yetkililerinden gelen açıklamalarda yatırım sonucunda ortaya çıkacak tesisin yıllık 150 bin araç kapasiteli olacağı belirtilmişti. Aynı zamanda Türkiye'de şirketin Ar-Ge merkezi kurması da öngörülmüştü.

BYD Başkan Yardımcısı ve BYD Amerika Üst Yöneticisi (CEO) Stella Li, AA'ya yaptığı açıklamalarda fabrikada 8-12 model üretmeyi planladıklarını belirtmişti.

Manisa'daki araziyi çok beğendiklerini söyleyen Li, "Burada yerel bir Türk şirketi gibi olacağız" açıklamalarında bulunmuştu.

Advertisement