Çin ekonomisinde büyüme yüzde 5 hedefinin altında kaldı
Çin ekonomisi Temmuz-Eylül çeyreğinde yüzde 4,6 ile beklentilerin üzerinde büyüdü, ancak ülkenin yüzde 5'lik büyüme hedefinin altında kaldı.
Çin Ulusal İstatistik Bürosu verilerine göre, Çin ekonomisi Temmuz-Eylül çeyreğinde yüzde 4,6 ile beklentilerin üzerinde büyüdü.
Bloomberg’ün ekonomistlerle gerçekleştirdiği ankete göre büyümenin yüzde 4,5 gerçekleşmesi öngörülüyordu.
Veriler beklentilerin üzerinde gerçekleşsede Çin ekonomisinde büyüme yüzde 5 hedefinin altında kalmaya devam etti.
Pinpoint Asset Management'ın başkanı ve başekonomisti Zhiwei Zhang, "Bu eğilim yıl sonuna kadar devam ederse, resmi yüzde 5 büyüme hedefine ulaşmak zorlaşıyor. Bu, hükümetin Politbüro toplantısında politika duruşunu değiştirmeye ve büyümeyi artırmaya karar vermesinin nedeni olabilir." dedi.
Çin Konut ve Kentsel-Kırsal Kalkınma Bakanı Ni Hong 17 Ekim’de banka kredilerini 4 trilyon yuana (562 milyar dolar) çıkaracağını açıklamıştı. Bu hamleler, hükümetin dünyanın 2 numaralı ekonomisinin bu yıl yaklaşık yüzde 5'lik büyüme hedefini tutturmasına yardımcı olmak için daha önce yaptığı bir dizi duyurunun ardından gelmişti.
Öte yandan Çin Devlet Başkanı Şi Jinping 16 Ekim’de hükümet yetkililerine yıllık yüzde 5’lik büyüme hedefine ulaşmak için her türlü çabayı gösterme çağrısında bulunmuştu. Şi böylece bir ayda ikinci kez yetkililere ekonomik büyüme için destek çağrısında bulunmuştu.
Çin Merkez Bankası'ndan ekonomiye 'güçlü makro destek' vurgusu
Çin'de ekonomik büyüme ilk üç çeyrekte yıl sonu hedefinin gerisinde kalırken merkez bankasının (PBoC) "ekonomiye güçlü makro destek" mesajı piyasalara olumlu yansıdı.
Merkez Bankası Başkanı Pan Gongşıng, Pekin'de düzenlenen Finans Caddesi Forumu'nda bankanın politikalarında büyümeyi teşvik etmeye yönelik yapacağı düzenlemelere ilişkin değerlendirmede bulundu.
Pan, konuşmasında, Çin'deki mevcut ekonomik durumunun güçlü makro destek politikalarını uygulamayı gerektirdiğinin altını çizerek, "Merkezi hükümetin aşamalı canlandırma politikaları paketini uygulama kararı, ekonomiyi ve beklentileri istikrara kavuşturma, tüketimi teşvik etme konusundaki kararlılığını ortaya koyuyor, piyasalar da buna pozitif tepki veriyor" dedi.
Gayrimenkul sektörü ve finans piyasalarında bazı çelişkilerin ve zorlukların varlığına dikkati çeken Pan, uluslararası deneyim ve Çin'in geçmiş tecrübeleri dikkate alındığında bu alanlarda hedeflenmiş politikaların gereğine işaret etti.
Pan, PBoC'nin eylüldeki 50 baz puanlık indirimin ardından dördüncü çeyrekte banka ve kredi kuruluşları için zorunlu karşılık oranlarında 25 ila 50 baz puanlık bir indirim daha planladıklarını duyurdu.
Açıklamaların ardından Hong Kong borsasının Hang Seng endeksi yüzde 3,7 ve Şanghay bileşik endeksi yüzde 2,9 değer kazandı.
Zorunlu karşılıklar düşürülecek
Zorunlu karşılıklar bankaların ve kredi kuruluşlarının kredi olarak verdikleri miktarlara karşılık rezerv olarak tutması zorunlu olan nakit miktarını ifade ediyor. Zorunlu karşılıkların düşürülmesi, bu kuruluşların kredi olarak verebileceği daha fazla nakit varlığı piyasaya aktarabilmesini sağlıyor.
Çin Merkez Bankası, zorunlu karşılık oranlarında bu yıl 5 Şubat'ta ve 27 Eylül'de 50 baz puanlık indirimlere gitmişti. Banka, 2022 ve 2023'te de ikişer kez 25 baz puanlık indirimler yapmıştı.
Merkez Bankası Başkanı Pan Gongşıng, 24 Eylül'de düzenlediği basın toplantısında, ters repo faizinde indirimden zorunlu karşılık oranlarının azaltılmasına ve mortgage faizleri ile asgari teminat ödemlerinin düşürülmesine dek politika adımlarını duyurmuştu.
Tedbirler kapsamında zorunlu karşılık oranlarının 50 baz puan düşürüleceğini belirten Pan, ayrıca, piyasadaki likidite durumuna bağlı olarak yıl içinde zorunlu karşılık oranlarında 25 ila 50 baz puanlık ilave indirime gidebileceklerini de vurgulamıştı.