EKONOMİK VERİLER VE GÜNDEM ABONE OL

Çin ekonomisi Ağustos ayında ivme kaybederken, veriler ekonomik aktivitenin soğuma kaydederek Çin hükümetinin yıllık büyüme hedefine ulaşma konusunda artan risklere işaret etti.

Çin Ulusal İstatistik Bürosu'nun verilerine göre Ağustos'ta sanayi üretimi bir yıl öncesine göre yüzde 4,5 artarak medyan tahmin olan yüzde 4,7'nin altında kaldı. Ağustos'ta sanayi üretimi artışında yine yavaşlama görüldü. Yavaşlama serisi dördüncü aya çıkarken bu, Eylül 2021'den bu yana en uzun süreli yavaşlama dönemi oldu.

Tüketim tarafından gelen sinyaller de durgunluğa işaret etti. Ülkede aynı dönemde perakende satışlar bir önceki aya göre yavaşlayarak yüzde 2,1 arttı. Bloomberg anketinde ekonomistlerin tahmini perakende satışlarda artışın bu dönemde yüzde 2,5 olması yönündeydi. Sabit varlıklara ve gayrimenkule yapılan yatırımlar da beklentilerin altında kaldı.

ANZ Çin Başekonomisti Raymond Yeung, “Ağustos ayı verileri, Çin yönetimi bir teşvik paketi başlatmaya istekli olmadığı sürece, 2024 yılında yüzde 5'lik resmi büyüme hedefine ulaşma şansını temelde ortadan kaldırıyor” değerlendirmesini yaptı.

Advertisement