HABERLER ABONE OL

Çin’in geçtiğimiz haftalarda açıklanan cesur ekonomik teşviki, bu hafta Washington'da toplanan liderleri etkilemede başarılı olamadı. Bu kişiler, Çin'in büyümesini yeniden dengelemek için daha fazla önlem ve Pekin'in politika planları konusunda daha fazla netlik çağrısında bulundu.

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, teşvik paketini aşırı kapasite ve zayıf iç talep gibi en acil sorunları ele almada başarısız olduğu için eleştirdi. Yellen, "Çin tarafında bunu umduğum şekilde ele alan politika duyuruları duymadım" dedi ve tüketici harcamalarını teşvik etmek için adımların atılmamasına atıfta bulundu.

IMF Başkanı Kristalina Georgieva ise, iç tüketimi artıracak reformlar yapılmazsa Çin'in yıllık büyümesinin gelecekte yüzde 4'ün "çok altına" düşebileceği konusunda uyardı. Brezilya Maliye Bakanı Fernando Haddad, ayrıntı vermeden teşvik önlemleri konusunda "güvensizlik" olduğunu söyledi.

Başkentteki kapalı kapılar ardında yapılan görüşmeler, Amerika'nın Pekin ile ilişkisini yeniden tanımlayabilecek sıkı bir seçime günler kala gerçekleşti. Üst düzey Çin merkez bankası yetkilileri ve Maliye Bakan Yardımcısı Liao Min, G-20 Grubu toplantısı da dahil olmak üzere toplantılar için ABD'ye gittiler, ancak Pekin'in teşvik paketinin uygulanmasındaki kilit isimlerden hiçbiri kamuoyuna herhangi bir konuşma yapmadı.

Advertisement