Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Çin Trump'ın isteksizliğinden dolayı ticaret anlaşması konusunda kötümser

Çin Trump'ın isteksizliğinden dolayı ticaret anlaşması konusunda kötümser

Çinli hükümet kaynakları Trump'ın tarifelerde geri adım atma konusundaki isteksiz tavrının görüşmelere negatif yansıdığını belirtti

Giriş: 19 Kasım 2019, Salı 10:29
Güncelleme: 19 Kasım 2019, Salı 10:35

Çin hükümet kaynakları Pekin’in ticaret anlaşmasına yönelik algısının Başkan Trump’ın tarifeleri geri çekme konusundaki isteksizliği sebebiyle, kötümser olduğunu belirtti.

ABD ve Çin Ekim ayının başında kısmi ticaret anlaşması üzerinde çalışma konusunda uzlaşmaya varmışlardı. Çin anlaşmanın bir parçası olarak, farklı zaman dilimlerinde birbirlerinin ürünlerine uygulanan tarifelerin geri çekilmesini talep etmişti.

Çin Ticaret Bakanlığı Sözcüsü Gao Feng, ayın başında, iki tarafın tarifeleri geri çekmek hususunda uzlaştıklarını kaydetmişti. Bununla birlikte Trump geçtiğimiz hafta Çin ürünlerine uygulanan tarifelerin geri çekilmesi konusunda bir uzlaşma bulunmadığını belirterek, Çin tarafının açıklamasının aksini iddia etmiş ve ticaret anlaşmazlığının çözümüne yönelik umutları azaltmıştı.

Kaynaklar tarafından aktarılan bilgilere göre, Çin'in azil konuları ve başkanlık seçimi de dahil olmak üzere ABD’nin politik atmosferi ile de yakından ilgilendiği aktarılırken, yetkililerin Trump’ın duruşunun bir kaç gün için bile belirsiz olması nedeniyle bekleyip beklememenin daha akılcı olabileceğini değerlendirdiklerini belirtti.

Kaynaklar, tarımsal ürün alımının miktarına dair konularda anlaşmazlık bulunduğunu ve Çin tarafının özellikle diğer ticari partnerlerine karşı yabancılaşma yaratacağı için bu konuda direndiklerini kaydediyorlar.

Dünyanın en büyük iki ekonomisi olan ABD ve Çin arasında iki seneye yakın bir süredir ticaret anlaşmazlığı devam ediyor.

Trump yönetimi, 500 milyar dolardan daha fazla Çin ürününe tarife koyarken Pekin, 110 milyar dolar değerindeki ABD ürününe ek vergi koydu.

Trump, Pekin’in ABD’den daha fazla ürün ithalatı konusuyla beraber, zoraki teknoloji transferi, fikri ve sınai mülkiyet hakları gibi öncelikli bazı diğer sorunları da birlikte çözmeyi umuyor.

Beyaz Saray konuya ilişkin açıklamada bulunmadı.

CNBC