ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Çin Merkez Bankası’nın Pazartesi günü yayımladığı resmi verilere göre, Eylül ayında beşinci ay üst üste altın alımını durdurdu. Bunun başlıca nedeninin altın fiyatlarındaki artış olduğu kaydedildi.

Çin'in altın varlıkları geçen ayın sonunda 72,8 milyon troy ons seviyesindeydi.

Dünya Altın Konseyi'ne göre, 2022-2023'te aktif olarak altın satın alan küresel merkez bankaları, 2023'ten itibaren 2024'te alımları yavaşlatmaya doğru gidiyor.

WisdomTree Emtia Stratejisti Nitesh Shah, "Daha yüksek altın fiyatlarıyla, PBOC yeni alımlara ara vermeye devam ediyor. Ancak, küresel faiz oranlarının düşmesi ve jeopolitik gerginliklerin artmasıyla birlikte, fiyat düşüşü için bir süre beklemeleri gerekecek gibi görünüyor. Önümüzdeki yıl fiyatların ons başına 3 bin doların üzerine çıkacağına dair tahminimiz göz önüne alındığında, merkez bankası pozisyonları daha erken oluşturmayı düşünebilir" dedi.

Altın fiyatları bu yıl şu ana kadar yaklaşık yüzde 28 arttı ve ABD Merkez Bankası'nın faiz indirimlerinin başlaması, jeopolitik gerginlikler ve merkez bankalarından gelen güçlü taleple desteklenerek 14 yılın en büyük yıllık artışına doğru ilerliyor.

Advertisement