Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Çin'in sert iniş yapması küresel ekonomiyi sarsabilir

Çin'in sert iniş yapması küresel ekonomiyi sarsabilir

Societe Generale'nin çalışmasına göre Çin ekonomisindeki sert iniş, küresel büyümeyi aksatarak, doları destekleyecek

Giriş: 14 Şubat 2014, Cuma 06:46
Güncelleme: 14 Şubat 2014, Cuma 19:02

Çin büyümesinin sert bir düşüş kaydetmesi ihtimalini değerlendiren Societe Generale SA'nın çalışması, Çin'in sert iniş yapmasının küresel büyümeyi aksatacağı ve doları destekleyeceğine işaret etti.

Fransız banka 11 Şubat'ta yayınladığı raporunda, Çin'in büyümesinin 2010'daki yüzde 10'lardan yüzde 2'ye gerilemesinin, Asya'nın en büyük ekonomisinin sorunlarının ticaret, bankacılık ve finansal piyasalar kanalıyla başka yerlere de bulaşmasıyla, dünyanın ekonomik büyümesinden yüzde 1.5 silmeye yeterli olacağını savundu.

Yazarlar, bu tahminlerin "en kötü senaryoyu" temel aldığını söyledi. Çin'in ithalatı, GSYH'sinin yüzde 30'unu oluşturuyor. Londra'daki ekonomi araştırmaları müdürü Michala Marcussen'e göre, Asya ve emtia üreticisi ülkeler, Çin'in sert inişinden en olumsuz etkilenen ülkeler olacak.

Sert inişin etkisi, Çin'in GSYH'sinin yarısını oluşturan yatırımları kanalıyla daha da artabilir. Diğer taraftan, Bank for International Settlements'a göre Çin ekonomisinin yüzde 3.2'sini oluşturan bankaların toplam yabancı tazminat talepleri, küresel ekonomiye en az etki edecek kalem olarak görülüyor.

Societe Generale'ye göre bazı çokuluslu şirketler, yatırımlarından ötürü zarar görecek ve dolar da yuan karşısında yılın ilk yarısında yüzde 10 güçlenecek.

Marcussen, "Aynı zamanda Çin'in yavaşlamasıyla petrol fiyatlarının yüzde 30 düşmesi, yabancı merkez bankalarının para politikalarını gevşetmesiyle de olacağı gibi başka yerlerdeki büyümeyi destekleyecektir" dedi.

Credit Suisse Group AG'nin 5 Şubat tarihli raporuna göre ise Çin'in büyümesinin gelişen piyasalarda sorunlara neden olması için yüzde 2'ye kadar düşmesi de gerekmiyor. Banka, büyümenin yüzde 5'e gerilemesinin, olumsuz etkileri başlatmak için yeterli olacağını savunsa da, hükümetin borç yükünün, GSYH'nin yüzde 80'ini oluşturmasının, Çinli liderlere yanıt verme imkanı tanımasından ötürü böyle bir düşüşün muhtemel olmadığını söyledi.

Çin ekonomisinde endişelendiren noktalar, son onyıllarında en büyük özel sektör kredi balonu ve GSYH'nin yüzde 20'si büyüklüğündeki gayrimenkul inşaat sektörü olarak görülüyor. Yine de ekonoistler, Çin'in büyümesi yüzde 6'ye, ABD'ninki de yüzde 2'ye gerilese dahi, küresel ekonominin bu yıl yüzde 3'e yakın büyüyebileceğini öngördü.