Davos'ta son gün
-
Trump'ın gölgesinde geçen Davos Zirvesi bugün sona eriyor. Zirvede en çok konuşulan başlıklar, Avrupa'nın geleceği, Çin-ABD, yapay zeka ve enerji oldu.
Dünya Ekonomik Forumu bugün sona eriyor. Bu sene gerçekleşen Davos Zirvesi Trump’ın gölgesinde gerçekleşirken, öne çıkan konular; Avrupa’nın zeyıflığı, ABD-Çin rekabeti, yapay zeka, enerji ve iklim gibi konular oldu.
Bloomberg HT Genel Yayın Yönetmeni Açıl Sezen, Bloomberg HT Araştırma ekibinden Çağlar Kuzlukluoğlu ve Sevcan Ersözlü Davos Zirvesi’nin son gününden bölgede öne çıkan başlıkları aktardı.
2025 yılında gerçekleşen zirvede Trump’ın yemin töreni ve arkasında hemen imzaladığı kararlar ile Avrupa’nın tedirginliğinin arttığını belirten Ersözlü, “Bu seneki Davos’a Trump‘ın gölgesi düştü. Trump’dan dolayı Avrupa bir miktar tedirgindi bu da zirveye yansıdı. Tedarik zincirinden, Çin gündemine dair pek çok konu tartışıldı enerji ve iklim değişikliği de konulara dahil” dedi.
Bloomberg HT Genel Yayın Yönetmeni Açıl Sezen, “İlk gün yemin töreninin gölgesiyle geçti. Daha sonra arka arkaya gelen çeşitli yönetmelik imzası tedirginlik yarattı. Amerika- Çin ilişkileri son derece dikkate değerdi” dedi.
Çinlilerin duruşunun net olduğunu ve olan biteni kafalarına takmadıkları bir havanın olduğunun altını çizen Sezen sözlerine şöyle devam etti:
“Çinlilerin net bir durusu var; Bizi çok fazla etkileyeceğini, bir şey olacağını düşünmüyoruz. Tarife gelebilir, biz kendi teknolojimize kendi üretkenliğimize bakarak kendi geliştirdiğimiz altyapıyı kuvvetlendirerek yol almaya devam ediyoruz. Rekabetçi olduğu müddetçe dünyada herhangi bir güç bunun önünde durmasını engelleyemez. Sorunlu olan yer Avrupa. Alman Ekonomi Bakanı sözleri çok önemliydi; ‘Avrupa’nın en büyük sorunu, herkesin önceliğini kendi ülkesi olmasıdır. Avrupalı vatanseverliğinden bahsetmemiz mümkün değil. Biz bir Avrupa takımı kurup, Avrupalı gibi düşünüp, Avrupalı vatanseverliği çerçevesinde ilerleyebilirsek bu bizim kurtuluşumuz için tek reçete olur’ dedi. Avrupalıların risk almadığını ve start-upları olmadığını konusunda da; birçok avantajımız var biz risk almayı sevmiyoruz ama bir sürü Start up var ve bu start uplar bir ölçek yukarı gittiğinde, fonlamayı sağlayanlar yeterince risk almadığı için Amerika’ya kaçıyorlar biz böylece hem yetenek kaybediyoruz hem de şirket kaybediyoruz. Bunları alan Amerika aradaki farkı ciddi şekilde açıyor. Regülasyonları basitleştirme ihtiyaçlarına var”