Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Davutoğlu: Ekonomik toparlanma eşitsiz ve yavaş

Davutoğlu: Ekonomik toparlanma eşitsiz ve yavaş

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Davos'taki Dünya Ekonomik Forumu'nda yaptığı konuşmada, ekonomik toparlanmanın eşitsiz ve yavaş olduğunu belirtti

Giriş: 21 Ocak 2015, Çarşamba 17:35
Güncelleme: 22 Ocak 2015, Perşembe 00:17

Başbakan Ahmet Davutoğlu İsviçre'nin Davos kasabasındaki Dünya Ekonomik Forumu'nda "Türkiye'nin G-20 Vizyonu" başlıklı özel oturumda konuşma yaptı.

Başbakan Davutoğlu G20 Dönem Başkanı olarak katıldığı Forum'da yaptığı konuşmada, dünya ekonomisine dair birçok noktaya dikkat çekti.

Davutoğlu "Son dönemde yaşanan krizlerin tamamı bizleri etkiledi. Ekonomik toparlanmanın eşitsiz ve yavaş olduğunu görüyoruz. Yeni bir dünya düzenine ihtiyaç var" diye konuştu.

G20'nin önemine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Başbakan "G20'nin görevi politikaların etkili şekilde eşgüdümünü sağlamak. G20 ticaret hacminin yüzde 77'sini temsil ediyor. Daha iyi bir koordinasyon gerekiyor" dedi.

Başbakan Davutoğlu "ABD Merkez Bankası Fed'in para politikasında normalleşme adımlarını dikkatle izliyoruz" şeklinde konuştu.

Çalışma hayatı ve günlük hayatta kadınların oranının daha da artırılması gerektiğini dile getiren Davutoğlu, genç nüfustaki işsizlik oranını düşürmenin temel öncelikleri olduğunu ifade etti.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, G-20 liderlerine çağrıda bulunarak, ''Hepimiz harekete geçmeliyiz, hepimiz ekonomi bakanlarıymışız gibi, sadece ülkelerimizin liderleri değil, insanlığın ekonomi bakanlarıymışız gibi davranmamızı istiyorum. Onlara bu çağrıda bulunuyorum. Çünkü, ekonominin, ticaretin bakanları, insanlığın iklim bakanlarıymış gibi davranmamızı istiyorum" dedi.

"G-20'nin 2018 yılı sonuna kadar yıllık gelir oranının, yüzde 2,8 civarında artırılmasını hedefliyoruz. Eğer bu başarılacak olursa küresel ekonomiye 2 trilyon dolardan büyük bir katkı sağlanacak" diyen Davutoğlu, işsizlik oranlarının düşürülmesinin G-20 dışındaki ülkelerin yıllık gelirin de binde 8 gibi bir oranda artırılması anlamına geleceğini belirtti.

Beraber çalışılarak bu yüzde 2.1'lik artışa ulaşılması için işbirliği yapmak istediklerini dile getiren Davutoğlu, Dünya Bankası ve uzmanların 2015 ve 2016 yıllarında büyüme oranlarının yüzde 3'e düşmesini öngördüklerini, bunun son derece düşük bir rakam olduğunu söyledi.

Üçüncü olarak yatırımlara değinen Davutoğlu, yatırımların ekonomik gelişmenin ardındaki en önemli itici güçlerden biri olduğunu kaydetti.

Davutoğlu, "Burada küresel alt yapı için son derece büyük bir yatırıma ihtiyaç vardır. Bu hedefe ulaşılması için finans konusundaki yatırımların orta vadeli planları bozmadan, trilyonlarca dolarlık bir borcun büyük bir potansiyeli getirdiğini görüyoruz. Alt yapı yatırımlarıyla buradaki boşlukların doldurulması aynı zamanda alternatif kaynaklar bulunarak buradaki alt yapı ve yatırımlarla işbirliğinin artırılmasıyla, kamu ve özel sektörün birlikte çalışmasıyla yatırım miktarının artırılması mümkün olacaktır. Tabii ki ticaret, enerji ve iklim son derece çok önemli" diye konuştu.

- "Enerjiye ulaşım son derece önemlidir"

Ticaretin gelişim için çok önemli olduğuna, G-20 ve dünya ticaretinin yüzde 76'sını temsil ettiğine dikkati çeken Davutoğlu, bu sebeple çok boyutlu bir ticaret sistemine ihtiyaç olduğunu, çift taraflı ve çok taraflı anlaşmaların birbirleriyle uyumlu olması gerektiğini ifade etti.

Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Bir örnek vereyim; Türkiye ekonomisiyle ilgili olarak. Şu anda Avrupa Birliği'yle müzakereler devam ediyor, geçen ay Brüksel'deydim. Sadece Avrupa Birliği ve ABD arasında gümrük birliği oluşacak olursa, Türkiye Avrupa Birliği arasındaki anlaşmalara uygun olmayacaktır. ABD ile yapılacak diğer anlaşmaların da önüne geçecektir. Avrupa Birliği ve Türkiye arasındaki anlaşma, işte bu sebeple anlaşmalar arasında uygunluk ve birbirleriyle çelişmeme son derece önemlidir. Ticaret ve küresel ticaretin artırılması için bu anlaşmalara daha fazla öncelik getirilmesi gerekmektedir."

Enerji konusunun da son derece büyük öneme sahip olduğunu, G-20'nin enerji işbirliği prensiplerinin takip edilmesi gerektiğini söyleyen Davutoğlu, "Enerjiye ulaşım son derece önemlidir. Enerji konusunda daha fazla yatırımın yapılmasıyla, daha fazla uluslararası enerji politikasıyla... Sahra Afrikasında 620 milyon kişinin elektriksiz yaşadığını biliyoruz. Sahra bölgesinde bunun en kısa zamanda çözülmesi gerekmektedir. Burada adaletli bir ekonomik düzeni ve yeni çerçeve doğrultusunda bu konunun bir an önce çözülmesi gerekmektedir. Aynı zamanda 66 trilyon doların enerji yatırımlarını hareketlendirmesi gerektiği ortaya konulmuştur" şeklinde konuştu.

Enerji Bakanları toplantısının G-20 çerçevesinde yapılmasını öngördüklerini belirten Davutoğlu, iklim konusunun da ajandalarının üst sıralarında olduğunu söyledi.

Davutoğlu, Türkiye olarak 2020'deki "İklim Değişikliği Zirvesi"ne ve bu konularda müzakerelere katılmaya hazır olduklarını, aynı zamanda Paris'teki bağlayıcı anlaşmalar konusunda da Türkiye'nin işbirliğinin tam olacağını vurguladı.

- "Umarım G-20'de Türkiye'nin dönem başkanlığı, yeni katılımlar getirecektir"

Küresel ekonomik kriz ve küresel iklim sorunlarına yaklaşımlarına değinen Davutoğlu, bir kaç yıl önce iklim konusunda bir toplantıda olduğunu hatırlattı.

Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Birleşmiş Milletler ve Dışişleri Bakanlığıyla birlikte Newyork'taydık. Bu konuda ulusal pozisyonlarla ilgili açıklamalar yapılıyordu. Sıra bana geldiğinde odadaki atmosferi ve psikolojiyi değiştirmek istedim. Buradaki açıklamayı okumak yerine meslektaşlarıma, 'tüm diğer işlerde olduğu gibi, biz Dışişleri Bakanları olarak ülkelerimiz temsil edebiliriz. Ancak konu iklim olduğunda biz ülkelerimizin Dışişleri Bakanları olarak değil, insanlığın bakanları olarak konuşmalıyız, eğer insanlık var olamazsa ne politik ne de ekonomik varlıktan söz edilebilir.'

Bu yıl G-20'de böylesine büyük bir küresel krizden sonraki hepimizi etkilemiştir. Ben, tüm G-20 liderlerine çağrıda bulunuyorum, hepimiz harekete geçmeliyiz, hepimiz ekonomi bakanlarıymışız gibi, sadece ülkelerimizin liderleri değil, insanlığın ekonomi bakanlarıymışız gibi davranmamızı istiyorum. Onlara bu çağrıda bulunuyorum. Çünkü, ekonominin, ticaretin bakanları, insanlığın iklim bakanlarıymış gibi davranmamızı istiyorum. Eğer böylesine bir sorumluluk anlayışına sahip olabilirsek yeni bir dönem başlatabilir ve bir paradigma değişmesini başarabiliriz."

İnsanlığın iyiliğini ve geleceğini düşünmek yerine, ulusal çıkarların daha öne konulması halinde, bu platformun faydalı olmayacağını kaydeden Davutoğlu, "Umarım G-20'de Türkiye'nin dönem başkanlığı yeni katılımlar yeni kazançlar getirecektir dünya ekonomisine ve tüm önümüzdeki sorunların çözülmesi için faydalı olacaktır. Özellikle de ekonomik gelişme ve işsizlik konusunda" dedi.

AA