Dış piyasaları "Çin imalatı" destekliyor
Uluslararası piyasalar, Çin'de imalat sanayi verisinin yükselmesinden destek buluyor
Uluslararası piyasalar, Çin'de imalat sanayi göstergesinin son bir yılın en yüksek seviyesine çıkmasından olumlu etkileniyor. Emtia fiyatları yükselişini ikinci güne taşırken, Avustralya doları ve Japonya hisseleri değer kazandı. Yen, Japonya'nın parasal teşvikleri artıracağı spekülasyonuna bağlı olarak gevşedi.
24 emtiayı içeren S&P GSCI Endeksi Tokyo saati ile 12:55'te yüzde 0.3 yukarıda seyrediyordu. Avustralya para birimi ABD doları karşısında yüzde 0.4 güçlenerek 1.0389 ABD doları seviyesine çıkarken, yen 16 önemli para biriminin tümü karşısında aşağı yönde hareket etti. Japonya'da Nikkei 225 Endeksi yüzde 0.7'lik bir ralli yaparken, Haziran vadeli Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks kontratı yüzde 0.4 yükseldi. MSCI Asya Pasifik Endeksi ise fazla bir değişiklik göstermedi. 10 yıl vadeli ABD Hazine tahvil faizleri iki baz puan yükselişle yüzde 2.23'e çıktı.
Çin'de imalat sanayi satınalma yöneticileri endeksi (PMI), Şubat ayındaki seviyesi olan 51'den Mart ayında 53.1'e yükseldi. Hong Kong hisse senetleri, Çinli politika yapıcıların krediler üzerindeki sıkılaştırmaları sürdüreceği spekülasyonuna bağlı olarak geri çekildi. Bugün açıklanacak olan ABD Mart ayı imalat sanayi verisinin, Bloomberg News'un anketine katılan ekonomistlerin tahminlerine göre, artış göstermesi bekleniyor.
Singapur'da UBS AG döviz stratejistlerinden Sean Yokota, "PMI verisi Çin'de iç talebin göreceli olarak güçlü olduğunu gösteriyor" dedi ve "Bu olumlu bir geliişme. Zira eğer Çin'de iç talep güçlü olursa, Asya'nın Çin'e ihracatı biraz daha iyi olacak" değerlendirmesinde bulundu.
Londra Metal Borsası'nda işlem gören altı baz metalin tümü, nikel ve çinkodaki ez az yüzde 1'lik yükselişlerin desteği ile değer kazandı. Bakır yüzde 0.8 yükselerek ton başına 8,514 dolara çıktı ve bu hareketle, yükselişini üçüncü güne genişletti. Petrol New York'ta yüzde 0.2 yükselerek varil başına 103.18 dolara çıktı.