Bloomberght
Bloomberg HT Ekonomik Veriler ve Gündem Türkiye Makro Verileri Dış ticaret açığı Nisan'da 6,1 milyar dolar oldu

Dış ticaret açığı Nisan'da 6,1 milyar dolar oldu

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Nisan ayına ilişkin dış ticaret verilerini açıkladı. Buna göre Nisan'da dış ticaret açığı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 98 artışla 6,1 milyar dolar oldu. Ocak-Nisan döneminde dış ticaret açığı 32,5 milyar dolara yükseldi.

Giriş: 05 Mayıs 2022, Perşembe 11:43
Güncelleme: 05 Mayıs 2022, Perşembe 15:22

Nisan ayında ihracat geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 24,6 artışla 23,4 milyar dolar oldu.

Nisan ayı ithalatı ise yüzde 35 oranında artışla 29,5 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Dış ticaret açığı Nisan'da bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 98 yükselerek 6,1 milyar dolar olarak kaydedildi.

Ticaret Bakanı Mehmet Muş'un açıkladığı verilere göre Nisan ayında dış ticaret hacmi geçen yıla göre yüzde 30,1 oranında artışla 52,8 milyar dolara yükseldi.

Enerji kalemi, 7,7 milyar dolarlık pay ile ithalatta önemli bir yer tutmayı sürdürdü. Enerji hariç bakıldığında, ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 100’ün üzerine çıktı.

Ocak-Nisan döneminde açık 32,5 milyar dolar oldu

Ocak-Nisan dönemine bakıldığında ihracatın yüzde 21,7 artışla 83,57 milyar dolar olduğu görüldü. Aynı dönemde ithalat yüzde 40,1 artışla 116,1 milyar dolar oldu.

Bu verileri takiben dış ticaret açığında aynı dönemde yüzde 129,7'lik artışla 32,5 milyar dolar rakamı izlendi.

Nisan'da ihracatta Almanya ilk sırada yer aldı

Nisan ayında en fazla ihracat yapılan ülke yüzde 21 oranında artışla 2 milyar dolarlık ihracatla Almanya oldu. Almanya'yı 1,78 milyar dolar ile ABD ve 1,17 milyar dolar ile İngiltere izledi.

Nisan ayında en fazla ithalat yapılan ülkeler sırasıyla; Rusya yüzde 151,9 oranında artışla 5,5 milyar dolar, Çin yüzde 37,3 oranında artışla 3,29 milyar dolar ve Almanya yüzde 5,6 oranında azalışla 2 milyar dolar oldu.

Muş: Ekonomik büyümemizi daha da yukarılara çekeceğiz

Küresel ekonomide son dönemde yaşanan olumsuz gelişmelere rağmen, Türkiye'nin ihracatta 2021 yılındaki büyük başarısının ardından, 2022'nin ilk dört ayında da güçlü performansını devam ettirdiğini vurgulayan Muş, şunları kaydetti:

"Geride bıraktığımız nisan ayında ihracatımız geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 24,6 artışla 23,4 milyar dolar olmuştur. Bu rakam, tüm zamanların en yüksek aylık ihracat rakamıdır. 2022 yılının ilk üç ayında da en yüksek aylık rakamları açıklamıştık. Böylelikle artış serimiz devam etmiştir. Öte yandan, 29 Nisan'da gerçekleştirdiğimiz 1 milyar 956 milyon dolarlık ihracatımız, Cumhuriyet tarihinde yalnızca bir günde yapılan en yüksek ihracat olması bakımından oldukça değerlidir."

Muş, nisanda dış ticaret hacminin geçen yıla göre yüzde 30,1 artışla 52,8 milyar dolara yükseldiğini bildirdi.

İthalatın ise geçen ay 2021'in aynı ayına göre yüzde 35 artışla 29,5 milyar dolara çıktığını bildiren Muş, şu bilgileri paylaştı:

"Enerji kalemi, 7,7 milyar dolarlık pay ile ithalatımızda önemli bir yer tutmayı sürdürmektedir. Nitekim enerji hariç bakıldığında, ihracatımızın ithalatı karşılama oranı yüzde 100'ün üzerine çıkmıştır. Bu noktada, ocak-nisan dönemi ithalat artışında petrol ve doğal gaz başta olmak üzere, emtia fiyatlarında küresel düzeyde yaşanan artışların etkinliğini sürdürdüğünü görmekteyiz. 2022 Ocak-Nisan döneminde gerçekleşen 33,2 milyar dolarlık ithalat artışının 20,7 milyar dolarlık kısmı enerji ithalatındaki artıştan, özellikle de doğal gaz ve ham petrol ithalatındaki yükselişten kaynaklanmıştır."

Muş, son dönemde Rusya-Ukrayna Savaşı'nın da etkisiyle tüm dünyada enerji fiyatlarında artışlar yaşandığına işaret ederek Türkiye'yi de etkileyen bu durumun özellikle ithal fiyatları üzerinde yukarı yönlü baskı yarattığını söyledi.

Söz konusu gelişmelerin yalnızca Türkiye'ye özgü olmadığını, Avrupa ülkelerini çok daha derinden etkilediğini belirten Muş, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Dünya Bankası verilerine göre 2022 Mart ayı itibarıyla Avrupa'da doğal gaz fiyatları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 591,9 oranında artmıştır. Devam etmekte olan savaş, bu bağlamda artan gerginlik ve Avrupa'nın Rusya'ya enerji bağımlılığını kalıcı biçimde azaltma çabalarına Rusya'nın verdiği karşılık, enerji emtialarında yüksek fiyatların kalıcılığı ve fiyat dalgalanması riskini gündemden düşürmemektedir. Dolayısıyla ithalatımızdaki artışın dünya enerji fiyatlarındaki aşırı artıştan kaynaklandığının bir kez daha altını çizmek istiyorum. Enerji fiyatlarındaki tüm bu olumsuzluklara rağmen, verileri değerlendirdiğimizde ülkemizin geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla oldukça güçlü bir ihracat performansı ortaya koyduğunu ifade edebiliriz."

Gülle: Türk lirası ile ihracat yüzde 55 arttı

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, nisanda ihracat ailesinin tarihi bir performans göstererek geçen yılın aynı ayına göre yüzde 25 artışla 23,4 milyar dolar ihracat gerçekleştirdiğini belirterek, "Bu rakamla beraber, aylık en yüksek ihracat rakamımıza erişmeyi başardık. Böylece son 20 ayın 18’inde aylık rekor kaydedilmiş oldu. 12 aylık ihracatımız ise 240 milyar doları aştı." dedi.

Rakamların detaylarına bakıldığında 25 sektörün ihracatını artırdığını aktaran Gülle, şunları kaydetti:

"21 sektörümüzün ihracatı yüzde 10’dan fazla artış kaydetti, bu ay 3,3 milyar dolar ile ihracatını rekor bir düzeye taşıyan kimya sektörümüz ilk sırada yer alırken, 2,7 milyar dolara ulaşan otomotiv sektörümüz ikinci ve 2 milyar dolar ihracat gerçekleştirilen hazır giyim sektörümüz ise üçüncü oldu. Bu sektörlerimizin yanı sıra sektörel anlamda en dikkat çekici artışlar, demir ve demir dışı metaller ile çelik sektörlerimizde yaşandı. Tam 8 sektörümüz nisan ayında ihracat rekoru kırdı. Farklı sektörlerde aynı anda kaydedilen bu başarılar Türkiye’nin topyekun bir üretim ve ihracat hamlesi içinde olduğunun ispatıdır."

Gülle, ihracat birim fiyatında pozitif ivmenin devam ettiğini belirterek, birim ihracat değerinin geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20 artışla 1,44 dolara yükseldiğini vurguladı.

Firmalar tarafından ihracata duyulan yoğun ilginin 2022 yılında da ihracatçı firma sayısına yansımaya devam ettiğini ifade eden Gülle, şunları kaydetti:

"Bu ay 2 bin 80 firmamız ilk kez ihracat yaparak ihracat ailemize katıldı. Yeni firmalarımız, nisan ayında 123,4 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Bu ay ihracat yapan firma sayımız ise 48 bin 938 oldu. Miktar bazında ihracatımız ise yüzde 4 artarak 16,2 milyon ton olarak gerçekleşti. Takip ettiğimiz bir diğer gösterge olan Türk lirası ile ihracatta da yükseliş devam ediyor. Türk lirası ile açılan beyannamelere göre, 162 ülkeye toplam 8,7 milyar TL tutarında Türk lirası ile ihracat gerçekleştirildi. Nisan ayında Türk lirası ile olan ihracat yüzde 55 arttı.

Bir diğer müjde ise ihracat ailemizin en önem verdiği başlıklardan olan Dış Ticaret Dengesi'nden geldi. Rakamlara enerji hariç bakıldığında bu ay dış ticaret fazlası vermeyi başardık. Enerji hariç ihracatımızın ithalatı karşılama oranı yüzde 101’e yükseldi. Artık net bir şekilde görüyoruz ki Türkiye ihracatta yaptığı bu atılımın meyvelerini toplamaya başlamıştır. Enerji dahil doğrudan Dış Ticaret Fazlası vereceğimiz günler ise Allah’ın izniyle yakındır. Bunu başarmak için kenetlenmiş 100 bin kişilik kocaman bir ihracat ailesi var."