Döviz büroları bankacılık kanalıyla döviz alıp satabilecek
Döviz bürolarına bankacılık kanalıyla yabancı para alım satım imkanı tanındı
Döviz büroları, bankacılık kanalıyla yabancı para alıp satabilecek.
Hazine Müsteşarlığı tarafından hazırlanan Türk Parası Kıymeti̇ni̇ Koruma Hakkında 32 Sayılı Karara İli̇şki̇n Tebli̇ğ’de Deği̇şi̇kli̇k Yapılmasına Dai̇r Tebli̇ğ, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Buna göre, bu alandaki yetkili kuruluşlar, müşterileriyle aynı iş günü içerisinde transfer talimatlarını vermesi veya işleme konu fiziki teslimatın yapılması şartıyla banka transferleri yoluyla yabancı para alabilecek, satabilecek ve ayrı cins yabancı paralarla değiştirebilecek.
Avrupa Birliği ülkeleri dahil birçok ülkede döviz bürolarının bankacılık sistemi üzerinden para transfer etmesine ya da yabancı para alım satım yapmasına ilişkin herhangi bir kısıtlama bulunmuyor. ABD’de yapılan değişikliklerle de döviz bürolarının faaliyetleri arasına efektif alım satımına ek olarak bankacılık sistemi üzerinden para transferi yoluyla yabancı para alım satımı eklendi.
Mevzuat değişikliğiyle uluslararası uygulamalara uyum sağlama yönünde adım atıldı.
Diğer taraftan, döviz bürolarının bankacılık kanalıyla yabancı para alım satım imkanı tanınarak, işlemlerin bankacılık sistemi içerisine çekilmesi sağlandı ve işlemlerin kayıt altına alınmasına katkıda bulunuldu.
Ayrıca söz konusu değişiklik sonrasında, transfere konu olan yüksek meblağdaki yabancı paranın fiziki olarak döviz bürolarına getirilmesi sırasında yaşanan güvenliğe dair risklerin ve ilave maliyetlerin azalması bekleniyor.
Efektif alım satımında ortaya çıkan güvenlik tedbirlerine ilişkin masrafların minimize edilmesi, döviz işlemlerinin hızının ve hacminin arttırılması yabancı para alış ve satış kurunda meydana gelen farkların azalmasını sağlayarak yabancı para kurunun daha etkin oluşmasına katkı sağlayacak.
Bununla beraber, döviz bürolarının bankalar gibi mevduat toplama benzeri faaliyetlerine mahal verilmemesi için yapılacak alım satım işlemlerinin aynı iş günü içerisinde talimata bağlanması veya fiziki tesliminin yapılması şartı konuldu.