Döviz manipülasyonu 5 milyon iş kaybına neden oldu
Çin ve Danimarka gibi ülkelerin para birimlerini manipüle etmeleri, ABD'ye 5 milyon kişinin işine mâl oldu
Peterson Enstitüsü'nün raporu, Çin'den Danimarka'ya birçok ülkenin para birimlerini manipüle etmesinin ABD'de 5 milyon işe mâl olduğunu ortaya koydu. Peterson Uluslararası Ekonomi Enstitüsü'nün ekonomistleri C. Fred Bergsten ve Joseph E. Gagnon geçtiğimiz ay yayınlanan raporlarında 20'den fazla ülkenin, dolar ve türevi para birimi rezervlerini yıllık ortalama 1 trilyon dolar artırdığını yazdı.
Yabancı para satın alan ülkeler bu şekilde kendi paralarını zayıflatarak, ürünlerini uluslararası piyasalarda ucuz hâle getirdi ve yabancı rakiplerinde dış ticaret açığına neden olarak, iş kaybına neden oldu. Ekonomistlerin hesaplarına göre bu durumdan en çok zarar gören ise her yıl bir öncekinden 200 ila 500 milyar dolar fazla dış ticaret açığı veren ABD oldu ve bu durum ABD'de 1 ila 5 milyon kişinin işi kaybetmesiyle sonuçlandı.
Bergsten ve Gagnon, ABD'deki işsizliğin yarı ya da belki de daha fazlasının, yabancı hükümetlerin döviz manipülasyonlarından kaynaklandığını yazdı.
Küresel üretimin üçte birini oluşturan Bergsten ve Gagnon'un döviz manipülatörü olarak nitelediği 22 ülke arasında Çin, Danimarka, Japonya, Norveç, Rusya, İsrail ve İsviçre gibi önde gelen ekonomiler de yer alıyor. Bunlar arasında en büyük manipülatör ise 2011 sonunda 3.3 trilyon dolar rezerve sahip olan Çin olarak öne çıkıyor.
Bergsten ve Gagnon, Fed personelinden bu yılın ilk çeyreğinden itibaren doların ticaret ağırlıklı değerindeki yüzde 10'luk kayba yol açan etkileri simule etmelerini istedi. Ekonomistlerin hesapları, bunun ABD'nin GSYH'sini 2-3 yıl içinde yüzde 1.5 yükselteceğini, cari açık/GSYH oranının yüzde 1 düşmesiyle istihdama da 2 milyon kişi ekleyeceğine işaret ediyor.