DPT 50.yılını kutluyor
-
Kalkınma planlarıyla Türkiye ekonomisinin seyrini belirleyen Devlet Planlama Teşkilatı, 50. yaşına bastı

Türkiye'nin planlı ekonomik hayatına geçişinde hayati önem taşıyan Devlet Planlama Teşkilatı 50. yaşını, Ankara'da kutluyor.
Bloomberg HT'ye konuşan Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz; DPT'nin daha fazla stratejik planlama yapmasından yana olduğunu söyledi. Orta vadeli ekonomik programa da değinen Yılmaz, konuyla ilgili daha fazla çalışmaların yolda olduğunu söyledi.
DPT Tarihçe
Cumhuriyetin kurulduğu yıllardan 1960 yılına kadar sanayi planları tasarlansa da, Türkiye Cumhuriyeti tüm ekonomiyi kapsayan planlar yerine, sadece kamu yatırımlarını düzenleyici adımlar attı.
1960 yılından sonra ise, Devlet Planlama Teşkilatı Türkiye'de ekonomik planlamayı gerçekleştirecek kuruluş olarak, Başbakanlık'a bağlı olarak kuruldu.
Devlet Planlama Teşkilatı, 1963 yılında cumhuriyet tahirinde bir ilke imza atarak, Türkiye’nin birinci 5 yıllık kalkınma planı açıklandı. Türkiye'nin ilk planlı döneme geçişi, DPT'nin bu adımı sayesinde gerçekleşti.
1. beş yıllık kalkınma planı temel altyapı yatırımlarına, istihdam sorununa ve yeniden düzenleme konularına ağırlık verırken, 2. beş yıllık kalkınma planı özellikle sanayi sektörünün ekonomide sürükleyici sektör niteliği kazanması ilkesini benimsedi.
Devlet Planlama Teşkilatı'nın kurulduğu tarihten bugüne kadar 9 adet beş yıllık kalkınma planı uygulamaya koydu. Planların iktisadi felsefeleri ve yaklaşımları ise yıllara göre şöyle gruplandırılmış:
1960 öncesi planları: Devletçi, kısmi,
1960-1980 planları: Karma ekonomik, bütüncül,
1980-2000 planları: Liberal, stratejik
DPT, 2007 ile 2013 yıllarını kapsayan 9. 5 yıllık kalkınma planını, belirsizliklerin arttığı dönemde küresel kriz arifesinde hazırladı.