"e-fatura"ya geçiş için 3 ay ek süre verildi
Maliye Bakanı Şimşek, "Bakanlığa gelen yoğun talep üzerine e-faturaya geçişte teknik sıkıntı yaşayan mükellefler için 3 ay ek süre tanıyoruz" dedi
Maliye Bakanlığı, elektronik fatura (e-fatura) kullanımına ilişkin önemli yenilikler getirecek mevzuatı hazırladı. Bakanlığa gelen yoğun talep üzerine, yeni düzenleme ile e-faturaya geçişte teknik sıkıntı yaşayan mükelleflere 3 ay ek süre tanınacak. Böylece, yeni yılın başından itibaren elektronik ortamda faturalaşma zorunluluğu getirilen şirketlerin, e-faturaya yumuşak bir geçiş yapmalarını sağlanacak.
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, konuya ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, işletmeler arası faturalaşmanın kağıt faturadan e-faturaya doğru dönüştürülmesi için, bugüne kadar çıkarılan mevzuatın ardından yeni bir düzenlemeyi daha hazırladıklarını bildirdi.
"e-Arşiv" ismi verilen söz konusu tebliğ ile nihai tüketicilerin de e-fatura almalarının önünün açıldığını belirten Şimşek, şunları kaydetti:
"Daha önce telekomünikasyon sektöründe faaliyet gösteren 5 firmanın pilot uygulama olarak kullandığı Elektronik Fatura Kayıt Sistemi (EFKS), e-Arşivle birlikte, ilgili şartları sağlayan bütün mükelleflerin kullanımına açılıyor. Böylece şimdiye kadar işletmeler tarafından kağıt ortamında düzenlenen faturaların ikinci nüshaları da artık elektronik ortamda saklanacak. Uygulama kapsamındaki şirketler, nihai tüketici statüsündeki müşterilerinin cep telefonlarına, e-posta adreslerine veya banka hesaplarına e-fatura gönderebilecek. İstemeleri halinde tüketicilere kağıt fatura da verilebilecek."
- "İnternetten ticaret daha kolay ve güvenli hale gelecek"-
Tebliğ ile getirilen bir diğer yeniliğin ise internet üzerinden yapılan alışverişlerde e-fatura düzenlenmesi olduğunu açıklayan Şimşek, böylece internet üzerinden yapılan ticaretin daha kolay ve güvenli hale geleceğini ifade etti.
İnternet üzerinden satış yapan mükelleflerin, bu imkandan yararlanabilmeleri için "e-Arşiv" uygulamasına geçiş yapmaları gerektiğini anlatan Şimşek, "Bu ortamda mal ve hizmet alışı yapan tüketiciler ise e-faturalarını satıcıya bildirdikleri elektronik posta adreslerine gönderilmesini isteyebilecek. Sistem eskiye göre daha hızlı, daha güvenli ve daha ucuz bir maliyetle işleyecek" diye konuştu.
Mehmet Şimşek, mükelleflerin, uygulama kapsamında düzenledikleri faturaları ve raporları kendi bünyelerinde veya Gelir İdaresi Başkanlığından (GİB) yetki alan saklamacı kuruluşlarda saklayabileceğini de kaydetti.
Uygulama kapsamında düzenlenen faturalara ait belli bilgileri içeren raporların, periyodik olarak GİB'in sistemine aktarılacağını anlatan Şimşek, böylece internet üzerinden gerçekleştirilen satışlar da dahil olmak üzere tüm faturalaşma trafiğinin izlenebileceğini söyledi.
- "Mükelleflerin e-Arşive geçişleri ise çok kolay"-
Şimşek, mükelleflerin "e-Arşiv"e geçişlerinin ise çok kolay olduğunu belirterek, e-faturaya elektronik ortamda başvuru yapan mükelleflerin, GİB'den yetki alan özel entegratörlere doğrudan müracaat ederek bu uygulamaya geçiş yapabileceklerini açıkladı.
Çok sayıda fatura düzenleyen ve gelişmiş bilgi işlem sistemi altyapısına sahip firmaların ise GİB'e başvuru yapacaklarını anlatan Şimşek, sistem alt yapısı yeterli görülen firmaların, tebliğde belirlenen şartları sağladıkları taktirde uygulamaya geçeceklerini ifade etti.
Maliye Bakanı Şimşek, sistemin fiilen hayata geçmesi ile Türkiye'de kağıt ortamında düzenlenen ve saklanan faturaların büyük bir bölümünün elektronik ortama taşınacağını söyledi.
- "e-faturaya geçişte teknik sıkıntı yaşayan mükelleflere 3 aylık ek süre"-
Söz konusu tebliğle, e-faturaya geçişte teknik sıkıntı yaşayan mükelleflere bir fırsat da tanınacağını belirten Şimşek, şu bilgileri verdi:
"Bazı mükelleflerimizin, e-faturaya geçişte teknik sıkıntılarla karşılaştıklarını belirterek, sürenin uzatılması için Bakanlığımızdan ve benden bu yönde talepleri oldu. Gelen yoğun talep üzerine, hazırlanan yeni tebliğde bu konuya da yer verdik. Söz konusu tebliğe göre, geçtiğimiz yıl yapılan düzenleme ile yeni yılın başından itibaren belli mükellef grupları için zorunlu tutulan elektronik ortamda faturalaşma, bu mükelleflerin istemeleri halinde 1 Nisan 2014'e kadar kağıt ortamında da yapılabilecek. Yani e-faturaya geçişte teknik sıkıntı yaşayan mükellefler için 3 ay daha ek süre tanıyoruz. Böylece son aylarda e-faturaya geçişte bazı sıkıntılarla karşılaşan bu mükelleflerimizin e-faturaya yumuşak bir geçiş yapmalarını sağlamayı hedefliyoruz."
AA