Bloomberght
Bloomberg HT Haberler E-ticaret hacminin 5 trilyon TL’ye ulaşması bekleniyor

E-ticaret hacminin 5 trilyon TL'ye ulaşması bekleniyor

  • 2024 yılını 3,4 trilyon TL ticaret hacmiyle kapayan e-ticaret sektörünün, 2025 yıl sonunda 5 trilyon TL büyüklüğe ulaşması bekleniyor. Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Emre Ekmekçi "Sektörün GSYİH içerisindeki payı yüzde 7,5'e ulaştı.

  • Sektörün bu yıl yüzde 15 ile yüzde 20 büyümesi bekleniyor. Yabancı yatırımcının ilgisinin yüksek olduğu sektöre getirilecek vergisel düzenlemeler, yatırımcı ilgisini ürkütebilir" uyarısını yaptı.

Giriş: 03 Ocak 2025, Cuma 10:49
Güncelleme: 03 Ocak 2025, Cuma 10:49

HANDE BERKTAN

Pandeminin ardından başta yapay zeka olmak üzere yeni teknolojilerin gelişimi ile hızlı büyümesini sürdüren sektörlerden e-ticaret sektörünün ticaret hacminin, 2025 sonunda, 5 trilyon TL’ye ulaşması bekleniyor.

Gündem Teknoloji programına konuk olan Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Emre Ekmekçi , e-ticaret sektörünün büyüme performansını rakamlarla anlattı. Emre Ekmekçi “E-ticaret, 2027 yılına kadar yıllık yüzde 40 büyüme ile devam edecek bir sektör. 2024 yılını 3.4 trilyon TL ile kapayan sektörün, 2025 yıl sonunda, 5 trilyon TL. ekonomik büyüklüğe ulaşması bekleniyor. GSYİH içerisindeki payı ise yüzde 7.5’e ulaştı. Sektörün bu yıl yüzde 15 ile yüzde 20 büyüme beklentisi var. Global tarafta ise e-ticaret sektörü yıllık, yüzde 23 büyüme sağladı” diyerek özetledi.

“E-ihracattan, 7 milyar dolar gelir sağlandı”

Devlet destekleriyle e-ihracatta kuvvetli bir büyüme sağlandığını söyleyen ETİD Başkan Yardımcısı Ekmekçi “Türkiye’de, 2024 sonu itibarı ile e-ticaret yapan işletme sayısı 600 bin oldu. Diğer yandan e-ihracat tarafında ise rekor kırıldı. 2024 yılında devlet desteklerinin etkisi ile e-ihracattan, 7 milyar dolar gelir elde edildi. Suudi Arabistan, Azerbaycan, Rus pazarı bu yıl ihracat artışı sağlanan pazarlar oldu” dedi.

“E-ticaret pazarına, yabancı ilgisi yüksek”

Yabancı yatırımcı ilgisinin yüksek olduğunu belirten Emre Ekmekçi “Sektörde satın alımlar cephesinde yabancı yatırımcı ilgisi açısından güzel bir yıl oldu. Türkiye’de e-ticaret yapan büyük firmaların ana yatırımcılarının yüzde 80’îni Çinli, Kazak ve BAE’den gelen yatırımcılar oluşturuyor. Yani ciddi bir yabancı payı var. Türkiye’de e-ticaret pazarının hala yatırıma ve gelişime açık olduğunu gösteriyor. Dünya genelinde perakendenin yüzde 23’ünü e-ticaret oluşturuyor, Türkiye’de benzer yönde ilerliyor. Türkiye’de e-ticaret ise perakendenin yüzde 20’sine ulaştı” dedi.

E-ticarette stopajın nakit akışına etkisi olacak

E-ticaret kapsamında gerçekleştirilen mal satışı ve hizmet ifalarında yapılan ödemelerde belirlenen yüzde 1 tevkifat oranı, 1 Ocak 2025 itibarı ile yürürlüğe girdi. Hizmet sağlayıcıları, elektronik ticaret faaliyetinde bulunan gerçek ya da tüzel kişiler ile elektronik ticaret hizmet sağlayıcıları, elektronik ticaret pazar yerinde ya da kendine ait elektronik ticaret ortamında mal veya hizmetlerinin teminine yönelik sözleşme yapan ya da sipariş alan hizmet sağlayıcılarından, yaptıkları mal satışı ve hizmet ifaları karşılığı kendilerine yapılan mal ve hizmet bedeli ödemeleri üzerinden aracılık yapanlarca tevkifat yapılacak.

Stopajın etkisine dair, ETİD Başkan Yardımcısı Emre Ekmekçi “Cirodan alınan bir kesinti. Bu rakam ilk çıktığında yüzde 25’ler konuşuluyordu ki, bu uygulanabilir bir şey değildi.

Yüzde 25 vergi “Dükkanı kapat git” demek anlamına geliyordu. Şimdi yüzde 1 oranında bir vergi. Yüzde 1 bile olsa nakit akışına etki edecek. Sektör yüzde 4 kar marjıyla dönen bir sektör, yüzde 1‘i önden aldığınızda, bu etkileyecek dolayısı ile esnaf bunu ürün fiyatına yansıtacak. Kimi esnaf ise yansıtamayacak dolayısı ile adil rekabeti bozan bir durum olacak. Bu rakam yabancı yatırımcıyı ilk etapta olumsuz etkilemez ancak sektöre farklı bir vergisel düzenleme gelirse yabancı yatırımcıyı ürkütür. Yabancı yatırımcı vergisel belirsizliklerin olduğu ekosisteme yatırımdan çekinir” açıklamasını yaptı.