Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Ekonomistlerden Trump'a “Meksika vergisi” uyarısı

Ekonomistlerden Trump'a "Meksika vergisi" uyarısı

Ekonomistler, Meksika'ya gümrük vergisi uygulayacağını açıklayan ABD Başkanı Trump'ı uyardı

Giriş: 31 Mayıs 2019, Cuma 09:13
Güncelleme: 31 Mayıs 2019, Cuma 09:18

Ekonomistler Meksika'dan ithal edilen ürünlere yüzde 5 gümrük vergisi uygulayacağını açıklayan ABD Başkanı Donald Trump'a, dünya ekonomisine yönelik yeni bir tehdit oluşturduğu konusunda uyarıda bulundu.

Söz konusu kararın küresel tedarik zincirleri ve ticaret diplomasisini daha fazla altüst etmesinden endişe duyan uzmanlar, Çin ile yakın zamanda yeni bir gelişme yaşanması ihtimalini de azalttığını ifade ediyor.

Syracuse Üniversitesi ekonomi profesörü Mary Lovely, Bloomberg Television ile gerçekleştirdiği mülakatta, “Bu tedarik zincirlerine yönelik diğer bir saldırı. Maliyetlerini azaltmak, Avrupa ve Asya ile rekabetçi kalmak için Meksika'yı kullanan ABD işletmelerine gerçekten zarar verecek.” dedi.

Standard Chartered küresel baş ekonomisti David Mann, “Bu haber ile birlikte dünya Trump'ın vergi kullanımını genişletip genişletmeyeceğini merak ediyor. Daha önce Avrupa ve Japonya konusunda ticaretle ilgili kararlarda ertelemeler gördüğümüz için yönetimin Çin'e çok fazla odaklandığını düşünmüştük. ABD karşısında ticaret fazlası veren her ülkenin gelecekte dikkat çekebileceği yönündeki endişelerin artması için nedenler arttı.” dedi.

ING Bank Asya Pasifik araştırma biriminin yöneticisi Rob Carnell, “Bu net bir şekilde riskten kaçışı artıracak bir gelişme ve tahvil rallisini canlı tutar, hisse senetlerinde yukarı yönlü düzeltme beklentilerini azaltır ve doları güçlü tutar. Aynı zamanda ABD Çin anlaşmazlığında çözüm umutlarını olumsuz etkiler.” şeklinde değerlendirmede bulundu.

Deutsche Bank AG ekonomisti Torsten Slok, “Bunun uygulanması durumunda ABD ekonomisine ciddi bir aşağı yönlü risk oluşturacak. ABD ile Meksika arasındaki ticaret verilerine dikkatle bakıldığında, Meksika'dan tüm ithalatın yüzde 67'sinin ilgili taraf işlemleri olduğu görülür; yani şirket içi işlemler. Bu, ABD şirketlerinin Meksika'yı üretim için kullandığı anlamına geliyor. Başka bir deyişle Meksika ile ABD arasındaki ticaretin çoğu küresel tedarik zinciri.” dedi.