Bloomberght
Bloomberg HT Enerji Elektrikte geçmişe yönelik zam şikayetlerine şirketler ne diyor?

Elektrikte geçmişe yönelik zam şikayetlerine şirketler ne diyor?

  • Son günlerde elektrik faturalarında yeni zamların önceki ayı içeren faturalara da yansıdığı yönündeki şikayetler ekonomi gündeminde ön sıralara çıktı. Elektrik dağıtım şirketleri söz konusu şikayetlerle ilgili Bloomberg HT'ye açıklamalarda bulundu. Dağıtım şirketleri Aralık faturalarına Ocak 2022 zammının yansıtılmasının mümkün olmadığını, faturaların 1 Ocak 2022'den sonrasının yeni tarifeye göre kesildiğini söyledi.

Giriş: 11 Ocak 2022, Salı 17:26
Güncelleme: 11 Ocak 2022, Salı 17:26

CEMRE NUR KARACA

Elektrik faturaları her zamla birlikte tartışma konusu olmaya devam ediyor. Tüketiciler Aralık faturalarını normalden daha yüksek görünce önce dağıtım şirketlerinin, ardından tüketici mahkemelerinin yolunu tutuyor.

Sektör temsilcileri Bloomberg HT’ye yaptığı değerlendirmede EPDK’nın gözetimi altında olan elektrik dağıtım şirketlerinin böyle bir şey yapmalarının mümkün olmadığını söyledi.

“Şikayetler yüzde 127 arttı”

Şikayetlerin yüzde 127 arttığını dile getiren Tüketici Konfederasyonu Enerji Komisyon Başkanı Abdullah Koç teknik olarak tüketicilerinin algısının yanlış olduğunu söyledi. Dağıtım şirketlerinin faturalarda daha şeffaf davranmaları halinde tüketici şikayetlerinin de azalacağını dile getirdi.

Abdullah Koç, “10 Aralık 2021-10 Ocak 2022 arası kesilen faturalarda dağıtım şirketleri iki tarifeyi de göstermeli. Buradaki en büyük hata bu. Dağıtım şirketleri şeffaflıkla eski tarifenin nerede bittiği yeni tarifenin nerede başladığını açıkça dile getirseler sorun kalmayacak. Burada şeffaf davranmaları suistimallerin de önüne geçmiş olmaları anlamına geliyor”. ifadelerini kullandı.

“EPDK fazla tarifeyi tespit ediyor”

Uludağ Elektrik Dağıtım A.Ş. (Uedaş) Yönetim Kurulu Başkan Vekili İsmail Ergüneş, “Faturalar belli bir sistem ve yazılım üzerinden kesiliyor. Yazılım, kullanılan kilovatı ölçümlüyor, bir de bizim ölçümlerin üzerine EPDK yeniden hesaplama yapıyor. Bir dağıtım şirketi fazla bir fatura kestiğinde EPDK bunu hemen tespit edip sistemden tarife hesaplamasını girip ceza kesiyor. Bu cezalar da öyle azımsanacak cezalar değil. Dağıtım şirketi neden ceza yiyeceğini bile bile böyle bir girişimde bulunsun. Bu saklanacak bir sitem de değil her şey açık ve ortada. Fazla tarife hesaplanır ve geri ödenir.

“Faturalar daha şeffaf olabilir, bu da bizim özeleştirimiz olsun”

İsmail Ergüneş sektör olarak faturaların daha açıklayıcı olması gerektiğini söyledi. Ergüneş “Hesap kesimleri 25-35 gün arasında kesilir. Aralık faturalarının bir kısmı Aralık 2021, bir kısmı ise Ocak 2022’ye ait. Yani aslında aynı fatura içerisinde iki farklı tarife var. Bunu faturalarda daha şeffaf biçimde açıklayabilir. Bu güzel bir özeleştiri bu şekilde hem tüketici ne oluyor demez hem de şikayetler ortadan kalkar.” dedi.

“Aralık'ta genellikle Ocak zammıyla beraber tüketicilerin aklı karışabiliyor”

Aras Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Kiler Aralık ayında elektrik tüketiminin en yüksek seviyelere ulaştığını belirterek, ”Aralık ayında genellikle Ocak zammıyla beraber tüketicilerin aklı karışabiliyor. Aralık'ta Ocak zammını yansıtmak mümkün değil. EPDK gözetiminde faturalar kesiliyor. Bazen kesim tarihleri değişebiliyor. Özellikle Türkiye’nin Doğu böylelerinde hava koşulları nedeniyle saatleri okuma süreleri uzayabiliyor. Orada da tüketiciye 35-40 günlük bir fatura geliyor. Tüketici bunu bana nasıl bu kadar fazla gelebilir diye yorumlayıp şikayet ediyor. Ancak hiçbir dağıtım şirketi kendi başına göre Aralık'ta zamlı fiyat yapamaz büyük cezaları var.” dedi.