Advertisement
HABERLER ABONE OL

Altı aylık enflasyon farkının belli olmasıyla birlikte milyonlarca memur ve emeklinin zam tablosu da netleşti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre altı aylık enflasyon yüzde 24,73 olarak gerçekleşti. Böylece emeklilerin alacağı zam yüzde 24,73 oldu.

Memur ve memur emeklisinin zammı da yüzde 19,30 olarak hesaplandı.

TÜİK tarafından paylaşılan verilere göre, Mayıs ayında enflasyon aylık bazda yüzde 3,37 olarak açıklanırken Haziran ayında bir yılın en düşük aylık enflasyon verisi açıklandı. TÜİK Haziran aylık enflsayon verisini yüzde 1,64 olarak hesapladı.

Milyonlarca işçi emeklisi zam alamayabilir

Temmuz'da işçi ve Bağ-Kur emeklilerine altı aylık enflasyon oranında artış yapılması 5510 Sayılı Yasa kapsamında uygulanıyor. Kök aylıkları 10 bin TL’nin altında olan emeklilerin aylıkları Hazine tarafından 10 bin TL’ye tamamlanıyor. Ancak emekli aylıkları artışı tamamlanan aylığa değil kök aylığa yapılıyor.

Kök aylıkları 10 bin TL’nin altında olan emekli sayısının 3,6 milyon olduğu tahmin ediliyor. Eğer Temmuz ayında emekli aylıklarına yapılacak zam kök aylıklara yapılırsa en düşük aylıklar resmi enflasyon kadar artmadığı için milyonlarca emekli sıfır zam veya resmi enflasyondan bile düşük oranda zam almış olacak.

Örneğin kök aylığı 8 bin lira olan bir emekli yüzde 24,73 zam alırsa aylığı bin 978 lira artışla 9 bin 978 lira olarak ve 10 bin liraya tamamlanacak. Zaten şu anda 10 bin lira aldığından maaşında herhangi bir artış olmayacak.

Memur ve memur emeklisi ne kadar alacak?

Memur ve memur emeklileri toplu sözleşme zammına ek olarak enflasyon farkı alıyorlar.

Toplu sözleşme zammına göre memur ve memur emeklileri Temmuz ayında yılın ikinci zammını alacak.

Memur ve memur emeklisi ilk altı için toplu sözleşme ile yüzde 15 zam almışlardı. Memurlar ilk altı ay enflasyonun yüksek çıkması halinde aldıkları zam ile enflasyondan doğan farkı alacak. Ayrıca yine toplu sözleşmeden doğan ikinci altı için yüzde 10'luk zam alacak.