HABERLER ABONE OL

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ni TBMM Başkanlığına sundu.

Vergi ile sosyal güvenlik mevzuatlarında ve bazı kanunlarda düzenlemeler öngören teklif, yürürlük ve yürütme maddeleriyle birlikte toplam 53 maddeden oluşuyor.

Düzenlemeyle en düşük emekli maaşı 12 bin 500 liraya çıktı. Güler "Bu düzenlememizin toplamda şu anda mevcut 16 milyon 180 bin civarında olan toplam emekli sayısı içerisinde en düşük emekli aylığının 12 bin 500 liraya çıkarılması halinde Temmuz ve Aralık ayı dönem içerisinde 3 milyon kişi etkilenecek. Bütçeye maliyeti 33 milyar TL'dir." dedi.

Yurt dışı çıkış harcı 500 TL'ye yükseltildi

Güler yurt dışı çıkış harcının 500 TL olarak belirlediklerini, her yıl yeniden değerleme oranında artacağını söyledi.

Küresel şirketlere yüzde 15, yurt içi şirketlere yüzde 10 asgari kurumlar vergisi

Düzenlemedeki en önemli maddelerden biri Asgari Kurumlar Vergisiyle ilgili. Düzenlemeye yurt içindeki şirketler mevcut kurumlar vergisi matrahlarının üzerine aldıkları istisna ve muafiyetleri ilave ederek ortaya çıkacak matrah üzerinden yüzde 10 Asgari Kurumlar vergisi ödeyecekler.

Düzenleme öncesi istisna ve muafiyetler dikkate alınarak hesaplanan yüzde 25'lik kurumlar vergisi, yeni düzenlemedeki yüzde 10'luk asgari kurumlar vergisinden düşükse yüksek olan tahsil edilecek.

Düzenlemeye göre ayrıca uluslararası şirketlerin Türkiye'den elde ettiği kazanca yüzde 15 asgari kurumlar vergisi kesintisi de öngörülüyor.

Düzenlemede ayrıca serbest meslek mensuplarıyla ilgili yapılacak olan denetimlerde ortaya çıkacak hasılatla beyanları arasındaki farkın yüzde 20'yi geçmesi halinde aradaki fark üzerinden asgari gelir vergisi alınması da yer alıyor.

GYO düzenlemesi

Düzenlemede Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları için de önemli bir düzenleme yer alıyor. Buna göre GYO'ların kurumlar vergisi muafiyetinin devam etmesi için gayrimenkul kazançlarının en az yüzde 50'sini kar payı olarak dağıtmalara gerekecek. Aksi takdirde kurumlar vergisi ödeyecekler.
Mevcut uygulamada serbest bölgelerdeki üretim faaliyetlerinden elde edilen kazançların tamamı, üretilen ürünlerin yurt içine ya da yurt dışına satılıp satılmadığına bakılmaksızın kurumlar vergisinden istisna. Ancak bu istisna artık sadece ihracat gelirleri ile sınırlandırılacak. Böylece yurt içine yapılan satışlardan elde edilen kazançlardan vergi alınacak.

Yap-işlet-devret modeli ile kamu işbirliği projeleri kapsamında faaliyet gösteren kurumların bu faaliyetlerinden elde ettikleri kazançlarına kurumlar vergisi oranı yüzde 25 yerine yüzde 30 olacak.

Usulsüzlük cezaları artıyor

Teklif ile cezalarda etkinliğin artırılması için düzenlemeler de yer alıyor. Usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezaları artıyor. Başkasına ait pos cihazı kullananlara, başkasının IBAN’ını kullananlara ağır cezalar geliyor. Ödemeleri başkalarının hesabına yapılan havaleler ile kabul edenlere ve hesaplarını başkalarına kullandıranlara ceza uygulanacak.

Kısa vadeli sigorta kolları prim oranı yüzde 2'den yüzde 2,25'e çıkarıldı

Düzenlemede kısa vadeli sigorta kolları prim oranı yüzde 2'den yüzde 2,25'e yükseltildi.
Diğer bir düzenlemeye göre ise 8 Eylül 1999 ve öncesinde sigortalı sayılanlardan, ilk defa yaşlılık veya emekli aylığı bağlananların, aynı iş yerinde sosyal güvenlik destek primine tabi çalışmaya devam etmeleri halinde işverene sağlanan 5 puanlık sosyal güvenlik destek priminin Hazine tarafından ödenmesine ilişkin uygulama sona erdirildi.

Advertisement