Endonezya'nın "cevher yasağı" enerji piyasasını vurdu
Asya'nın en büyük yakıt ithalatçısı Endonezya'nın Ocak ayında maden cevheri ihracatına getirdiği yasak, mazot talebini düşürerek enerji piyasasını da olumsuz etkilemeye başladı
Endonezya'nın maden cevheri ihracatına getirdiği yasağın dalgaları, kepenk indiren maden ocakları ve bu ocaklardan maden taşıyan kamyonların mecburi izin yapması sonucu mazot talebinin düşmesiyle, enerji piyasasına ulaşmaya başladı.
Wood Mackenzie Ltd.'e göre Singapur'da yakıt üretiminden elde edilen kar bu yıl, 2011'den bu yana görülen en düşük seviyeye inecek. Asya'nın en büyük yakıt ithalatçısı Endonezya, Ocak ayında yürürlüğe giren yasağın madenciliğe getirdiği daralma sonucu, yüzde 20 daha az yakıt alacak.
Tahminler, yerel cevher işleme endüstrisine can vermek amacıyla yürürlüğe konan ihracat yasağının, bölge çapında nasıl beklenmedik etkilere sebep olduğunu gözler önüne seriyor. Yakıt talebindeki zayıflama, Çin'in ekonomide son çeyrek yüzyılda görülen en yavaş büyüme hızını kaydetmesiyle çok daha fazla yakıt ihraç ettiği bir döneme denk geldi.
MineLife Pty'den Gavin Wendt, "Daha az madenci, daha az madencilik faaliyeti, daha az nakliyat kamyonu ve tabi ki mazot tüketimi de daha düşük. Madencilik faaliyetleri mazot tüketiminin önemli bir kısmını oluşturuyor" yorumunda bulundu.
Wood Mackenzie analistlerinden Suresh Sivanandam'a göre, Asya rafinerileri için gösterge olan Singapur'da işlem gören mazot bu yıl Dubai'de işlem gören ham petrole göre varil başına yüzde 17.40 dolar daha düşük seyredecek. Fark bugün, bir yıldan daha fazla süredir görülen en dar aralık olan 14.60 dolara indi. Bu seviye, Kasım ayında görülen dört ayın zirvesi 19.36 doların yüzde 25 altında.