Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Enerjide 2014 2013'ün gerisinde kaldı

Enerjide 2014, 2013'ün gerisinde kaldı

PwC Türkiye'nin raporuna göre Türkiye enerji pazarı, 2014 yılında 2013 yılında gerçekleşen işlem sayısına ulaşırken, işlem değeri olarak 2014 yılının gerisinde kaldı

Giriş: 07 Ocak 2015, Çarşamba 18:30
Güncelleme: 08 Ocak 2015, Perşembe 07:45

PwC Türkiye'nin her yıl gerçekleştirdiği "Türkiye Enerji Sektöründeki Birleşme ve Satın Almalar Raporu"na göre, Türkiye enerji pazarı, 2014 yılında toplamda 5,6 milyar dolar değerinde 40 birleşme ve satın alma işlemi ile 2013 yılında gerçekleşen işlem sayısına ulaşmış oldu, ancak işlem değeri olarak 2014 yılı biraz daha geride kaldı.

PwC'nin Türkiye petrol, doğal gaz ve elektrik pazarlarındaki birleşme ve satın alma işlemlerini yıllık bazda analiz ettiği Energy Deals - Türkiye Enerji Sektöründeki Birleşme ve Satın Almalar Raporu'nun 2014 yılı sonuçları açıklandı.

Bu yıl yedincisi hazırlanan rapor her yıl Türkiye enerji piyasalarındaki hareketlerin düzenli bir grafiğini ve geçmiş yıllara göre etkin bir karşılaştırmasını sunuyor. Türkiye'de 31 Aralık 2014 tarihine kadar gerçekleşen enerji sektöründeki birleşme ve satın alma işlemlerini kapsayan bu yılki rapor, enerji sektöründe yaşanan güncel gelişmelerin yansımalarını ortaya koyuyor.

Rapora göre, 2014 yılında Türkiye enerji pazarı, toplamda 5,6 milyar dolar değerinde 40 birleşme ve satın alma işlemi ile 2013 yılında gerçekleşen işlem sayısına ulaşmış oldu, ancak 2014 yılındaki toplam işlem değeri, 2013 yılında ulaşılan 7,1 milyar dolara kıyasla 5,6 milyar dolarda kaldı. Ortalama işlem değeri açısından da küçülme yaşanırken 2013 yılındaki 176 milyon dolarlık ortalama işlem değerine karşın 2014 yılında bu değer 140 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Özelleştirmeyi bekleyen varlıklarla birlikte altyapı segmenti 2014 yılında başı çekti ve toplam işlem değerinin yüzde 98'ini oluşturdu. Devlete ait üç termik santrale ilişkin ihale, enerji pazarının toplam işlem değerinin büyük bir kısmına sahip oldu. Yine devlete ait daha küçük hidroelektrik santrallerin satışı da altyapı segmentini büyüten işlemler arasında yer aldı.

Özel altyapı işlemlerinde ise varlıkların büyüklükleri ve hacimleri sınırlı kaldı. Buna karşılık, yenilenebilir enerji jeneratörlerine ilişkin sunulan 10 yıllık tarife garantisi, büyük yabancı emeklilik fonlarının dikkatini Türkiye pazarına çeken gelişmelerden oldu.

PwC'nin senenin başında 2014 yılı için bulunduğu öngörüleri doğrulayan şekilde 2014 yılında Türkiye petrol ve doğalgaz piyasasında sadece altı işlem gerçekleşti. PwC, "Enerji Sektöründeki Birleşme ve Satın Almalar Raporu"nda hacimlerin artırılmasına yönelik alternatif modellerin ortaya çıkışıyla birlikte birleşme ve satın alma seçeneğinin gereklilik olmaktan çıkacağı görüşünü doğruladı.

Yabancı sektör oyuncularının mesafeli duruşu 2014'te de sürerken, Türkiye enerji sektöründeki tüm birimlerde iş faaliyetlerini sürdürenler yine yerel oyuncular oldu.

Açıklamada görüşlerine yer verilen PwC Türkiye Enerji Sektörü Danışmanlık Hizmetleri Ortağı Engin Alioğlu, gelecekteki sürece bakıldığında yaklaşan genel seçimlerin, 2015 yılında eski güzel günlere ihtişamlı bir dönüş yaşanacağı hakkında tahminlerde bulunmalarını engellediğini belirterek, "Buna karşın, süreç devam ettirilirse İstanbul'da faaliyet gösteren doğalgaz dağıtım şirketi İGDAŞ'a yönelik bizi bekleyen önemli bir özelleştirme işlemi bulunuyor. Ayrıca, tamamlanmasını beklediğimiz Afşin-Elbistan B özelleştirmesinin sonuca kavuştuğunu görmek güzel bir gelişme olacak. Geriye kalan kömür santrallerinin ve bağlı madenlerin özelleştirilmesine yönelik büyük bir beklentimiz bulunmuyor" ifadelerini kullandı.

PwC'nin son gelişmeler ışığında gelecek öngörülerini aktaran Alioğlu, 2015 yılının 2014'ten çok farklı olmayacağını anlatarak, şunları kaydetti:

"Düşen petrol fiyatlarının olumlu etkisi olsa da dolar kurundaki artış karşısında değer Türk ekonomisi hassasiyetini koruyor. İkinci çeyrekte yapılacak seçimlerin piyasadaki faaliyetleri olumsuz etkilemesi beklenmiyor, ancak bununla birlikte bazı işlemlerin yılın ikinci yarısında ertelenmesi söz konusu olabilir. 2015'te piyasadaki ilerlemenin sürmesini sağlayabilecek birkaç potansiyel işlem söz konusu. 2015 yılında İGDAŞ özelleştirme işleminin tamamlanması önemli. İstanbul'daki doğalgaz dağıtım şirketi İGDAŞ'ın özelleştirilmesi gerçekleşirse, 2015 yılının en yüksek değerli işlemi olacak gibi görünüyor."

AA