Enerjisa 7 milyar lira ciro bekliyor
Enerjisa, yeni devraldığı Ayedaş ve Toroslar dağıtım bölgelerinin de katkısıyla, yılı 7 milyar liralık ciroyla kapatmayı bekliyor
Sabancı Holding Enerji Grubu Başkanı Selahattin Hakman, Enerjisa'nın 2330 MW kurulu güçle en büyük serbest elektrik üretisisi haline geldiğini söyledi. Enerjisa, yeni devraldığı Ayedaş ve Toroslar elektrik dağıtım bölgelerinin de katkısıyla, bu yılı yaklaşık 7 milyar liralık ciroyla kapatmayı bekliyor.
Sabancı Holding Enerji Grubu Başkanı Selahattin Hakman, Enerjisa'nın 2330 MW kurulu güçle en büyük serbest elektrik üretisisi haline geldiğini söyledi.
İşletmedeki 2,330 MW kurulu güce ilave olarak , inşa aşamasındasi 1,300 MW ve lisansları alınmış teknik mühendislik çalışmaları devam eden 1,300 MW'lık bir portföyleri olduğunu belirten Hakman, "Bu santrallerin tamamını 2016 sonu veya 2017 yılı başında devreye almayı ve 5,000 MW'lık hedefimize ulaşmayı hedefliyoruz" dedi.
Yeni ortakları Alman E.ON ile birlikte 2020 yılı hedeflerini yükselttiklerini ve elektrik üretim gücünü 7,500 MW'a çıkmak istediklerini hatırlatan Hakman, "Bunun için yaklaşık 3 milyar Euroluk bir yatırım daha öngörüyoruz. 2020 yılındaki hedefimiz pazardan yüzde 11 pay almak" diye konuştu.
Enerjisa'nın bu yıl Toroslar ve Ayedaş elektrik dağıtım şirketlerini de bünyesine kattığını hatırlatan Selahattin Hakman, bu iki operasyonun, Enerjisa'nın cirosuna çok ciddi katkısı olduğunu vurguladı. Hakman, geçen yıl yaklaşık 4.5 milyar lira ciro yapan Enerjisa'nın, bu iki şirketin katkılarıyla 2013 yılını 6.5-7 milyar TL arasında bir ciro ile kapatacağını söyledi.
Hakman, Ayedaş ve Toroslar dağıtım bölgelerinin devralınmasıyla 9 milyon abone sayısına ulaştıklarını belirtti. Hem abone sayısı hem de dağıtılan enerji miktarı bakımından yüzde 20'nin biraz üzerinde bir paya sahip olduklarını kaydeden Selahattin Hakman, "Bu sayede dağıtımdaki pazar payımızla piyasada ikinci sırada yer alıyoruz" dedi.
Daha önce halka arz kararı almalarına rağmen bunu 2016 yılına ertelediklerini hatırlatan Selahattin Hakman, bunun iki önemli nedeni bulunduğunu söyledi:
"2015 yılının ortalarında devreye girecek Tufanbeyli kömür santralimizin performansını en az altı ay veya 1 yıl süreyle gözlemlemek istedik. Ayrıca dağıtım bölgeleriyle ilgili yeni tarife dönemi 1 Ocak 2016'da devreye girecek. Dolayısıyla bundan sonra halka açılmanın daha doğru olacağını düşündük" dedi. Hakman, yeni tarifelerin etkisini gözlemleyebilmek için halka arzı 2016 yılının son aylarına bırakmayı düşündüklerini de ifade etti.