Advertisement
HABERLER ABONE OL

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) yeni yayımlamaya başlayan araştırması ekonomide fiyat veren aktörlerin enflasyon beklentilerinin piyasa katılımcılarının enflasyon beklentilerinden çok daha yukarıda olduğunu gösterdi.

TCMB tarafından yayımlanan sektörel enflasyon beklentileri raporuna göre Haziran ayı itibariyle piyasa katılımcılarının 12 ay sonrasına ilişkin yıllık enflasyon beklentisi 1,4 puan düşüşle yüzde 31,8 olarak kaydedildi.

Buna karşın reel sektör tarafında beklentilerin yükseldiği izlendi. Rapora göre reel sektör temsilcilerinin 12 ay sonrasına ilişkin yıllık enflasyon beklentisi 0,2 puan artışla yüzde 56,2 oldu.

Hanehalkının enflasyon beklentisinde ise düşüş görülürken, beklenti iki kesimin de oldukça üzerinde gerçekleşti.

Haziran ayında 12 ay sonrası yıllık enflasyon beklentileri hanehalkı için 4,6 puan azalarak yüzde 71,5 seviyesine geriledi.

Gelecek 12 aylık dönemde enflasyonun düşeceğini bekleyen hanehalkı oranı ise bir önceki aya göre 2,4 puan artarak yüzde 33,5 seviyesinde gerçekleşti.

TCMB verilerin Piyasa Katılımcıları Anketi, İktisadi Yönelim Anketi ve Türkiye İstatistik Kurumu iş birliğiyle yürütülen Tüketici Eğilim Anketi ile finansal ve reel sektör uzmanlarının, imalat sanayi firmalarının ve hanehalkının 12 ay sonrası yıllık tüketici enflasyonu beklentileri derlenerek elde edildiğini açıkladı.