Enflasyon yüzde 50'yi aştı
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Şubat ayına ilişkin tüketici ve üretici fiyat endeksini yayımladı. Veriler, enflasyonda piyasa beklentilerinin üzerinde bir gerçekleşme olduğunu gösterdi. Yıllık tüketici enflasyonu yüzde 50 seviyesini aşarken, yıllık üretici enflasyonu da yüzde 100'ü aştı. Ana gruplar bazında bakıldığında gıdada KDV indiriminin yapıldığı Şubat ayında aylık enflasyonda gıda ürünlerinin lider olduğu görüldü. Şubat 2022'de, endekste kapsanan 409 maddeden 332 maddenin ortalama fiyatında ise artış gerçekleşti.
Türkiye'de yıllık enflasyon Şubat'ta yüzde 54,44 seviyesine yükseldi.
Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıkladığı verilere göre Şubat'ta tüketici fiyat endeksi bir önceki aya göre ise yüzde 4,81 artış gösterdi.
Üretici enflasyonunda ise yıllık bazda üç haneli seviye kaydedildi. Buna göre üretici fiyat endeksi Şubat'ta bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 105,01 arttı. Aylık üretici enflasyonu ise yüzde 7,22 oldu.
Şubat'ta yıllık çekirdek enflasyon yüzde 44,05 oldu.
Tüketici fiyatlarıyla üretici fiyatları artışı arasındaki makas da yeni rekor seviyeye yükseldi.
Enflasyondaki gerçekleşmeyle politika faizi-enflasyon makası da rekora çıktı. Buna göre söz konusu makas 40,4 puan olarak kaydedildi.
Ana gruplarda en yüksek artış ulaştırmada
TÜİK verilerine göre Şubat'ta bir önceki yılın aynı ayına göre artışın yüksek olduğu ana gruplar sırasıyla, yüzde 75,75 ile ulaştırma, yüzde 64,83 ile ev eşyası, yüzde 64,47 ile gıda ve alkolsüz içecekler oldu.
Yıllık en düşük artış ise yüzde 11,89 ile haberleşme ana grubunda gerçekleşti. Bir önceki yılın aynı ayına göre artışın düşük olduğu diğer ana gruplar sırasıyla yüzde 22,24 ile eğitim, yüzde 26,87 ile giyim ve ayakkabı ve yüzde 32,86 ile sağlık oldu.
Aylık olarak bakıldığında ise ana harcama grupları itibarıyla 2022 yılı Şubat ayında artışın yüksek olduğu ana gruplar sırasıyla, yüzde 8,41 ile gıda ve alkolsüz içecekler, yüzde 7,00 ile ev eşyası, yüzde 6,39 ile sağlık oldu.
2022 yılı Şubat ayında en az artış gösteren ana gruplar yüzde 0,30 ile giyim ve ayakkabı, yüzde 0,44 ile alkollü içecekler ve tütün ve yüzde 1,49 ile konut oldu.
Beklentileri aştı
Bloomberg HT Araştırma Birimi tarafından 20 kurumun katılımıyla gerçekleştirilen enflasyon anketinde medyan beklenti Şubat ayında tüketici fiyat endeksinin yıllık yüzde 52,85 seviyesinde artması yönünde olmuştu.
Yıllık bazda Şubat için en düşük beklenti yüzde 51,6, en yüksek beklenti ise yüzde 56,2 olarak belirlenmişti.
Aylık enflasyon beklentisi ise yüzde 3,7 olarak kaydedilmişti.
Ankette aylık enflasyon bazında Şubat için en düşük beklenti yüzde 2,9 , en yüksek beklenti ise yüzde 7,5 olmuştu.
Öncü göstergelerde artış devam etmişti
Enflasyon açısından öncü göstergeler olarak kabul edilen İTO ve Türk-İş verileri de Şubat ayında artışa işaret etmişti.
Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş), Ankara'da hesaplanan gıda enflasyonunun KDV indirimine rağmen Şubat'ta bir önceki aya göre yüzde 7,1 arttığını; dört kişilik bir ailenin yoksulluk sınırının ise ilk kez 15 bin TL'yi aştığını açıklamıştı.
İTO verilerine göre ise İstanbul'da perakende fiyatlarda yıllık enflasyon Şubat'ta yüzde 55,32 seviyesine çıkmıştı.
Böylelikle 2002 yılından bu yana en yüksek yıllık artış kaydedilmişti.
İstanbul'da toptan fiyatlar ise Şubat ayında yıllık yüzde 58,59 artmıştı.
Şubat'ta gıda KDV indirimi devreye girmişti
Şubat ayında enflasyon görünümü açısından en kritik gelişmelerden biri temel gıda ürünlerinde KDV'nin yüzde 8'den yüzde 1'e düşürülmesi olmuştu.
Ekonomistler, Şubat ayı ortasından itibaren yürürlüğe giren KDV indirimlerinin iki ayda yıllık enflasyona 150 baz puan düşürücü etki yapacağını tahmin etmişti.