EKONOMİK VERİLER VE GÜNDEM ABONE OL

Ağustos ayı enflasyonu ekonomi yönetimi açısından dezenflasyonun belirginleşmesinin işareti olarak değerlendirilirken, ekonomistlerin yorumları henüz ideal gelişmelerin gerçekleşmediği yönünde.

Bloomberg HT yayınına katılan Gedik Yatırım Başekonomisti Serkan Gönençler, enflasyon verilerinin detaylarına bakıldığında 'program çalışıyor' dedirten bir durum olmadığını işaret etti.

Gönençler'in enflasyon verilerine ilişkin yorumları şöyle oldu: Ağustos enflasyonu için beklentim yüzde 2,85'ti. Enflasyon beklentinin altında geldi ama açıkçası detayına baktığımda, 'faiz indirimleri için rahatlatan', 'program çalışıyor dedirten' bir veri olarak değerlendirmiyorum. Ağustos'ta gıda enflasyonu aşağı çekmiş görünüyor. Para politikası açısından hizmet enflasyonu gibi daha önemli taraflara baktığımızda yüzde 4,6 gibi çok yüksek bir oran söz konusu. Hizmet enflasyonunun yüzde 2,5-3'lere düştüğünü görmemiz gerekiyor. Hizmet enflasyonunun detaylarına bakıldığında da bunun genele yayıldığını görüyoruz. Hizmet enflasyonu verileri beklentilerin çıpalanması konusunda çok fazla mesafe alınmadığını bize anlatıyor.

Advertisement