HABERLER ABONE OL

Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı'nın ardından kameraların karşısına çıkan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan ekonomi politikasına güvendiğini belirterek, enflasyonun düşmeye başladığını söyledi.

Erdoğan, "Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası'nın 51. genel kurulunda iş dünyamızda bir araya geldik. Küresel ekonomideki tüm belirsizliklere, bölgemizde artan çatışma ve gerilimlere, kötümser senaryolara rağmen ekonomimizin temel gösterilerinde iyileşme kesintisiz bir şekilde devam ediyor. Avrupa ve ABD dahil tüm dünyayla birlikte ülkemizin başağrısı olan enflasyonda düşüş başladı. İnşallah bunun devamı gelecek.

Vatandaşımızın helal lokmasına göz dikenlere kesinlikle göz açtırmayacağız.

Etiket oyunları, fısıltı gazetesi, piyasa manipülasyonları ile ceplerini dolduranların tepesine bindik ve binmeye devam edeceğiz" dedi.

"Enflasyondan nemalanalar var"

Türkiye'de maalesef enflasyondan nemalanan bir kesim olduğuna dikkat çeken Erdoğan, "Üretmeden, riske girmeden paralarına konforlu bir alanda para katmaya alışmışlar. Biz yıllarca bunların istismar zeminlerini ellerinden aldık" diye konuştu.

"Üç seçim, salgın ve depremin etkilerini daha sert hissetmemize sebep oldu" diyen Erdoğan, "Rusya-Ukrayna savaşından ülkemizi uzak da tutsak, ekonomik yansımalarından tamamen uzak tutamadık. Bu tablo enflasyonu fırsata tahvil eden rantçıların ellerini ovuşturmalarına yol açmıştır. Merkez Benkamızın rezervi artıkça bunların eleştirilerinin dozu da arttı. Enflasyonda düşüş eğilimi başlayınca bunların rahatsızlıkları ayyuka çıkmaya başladı. Yalan, yanlış ve manipülatif haberlerle milletimizin moralini bozmaya çalıştılar" ifadelerini kullandı.

"İş dünyasının taleplerini karşılamak görevdir"

İş çevreleri, piyasa aktörleri ve ihracatçılarla yakın istişare içinde önümüzdeki süreci yöneteklerinin aktaran Erdoğan, "İş dünyamızdan gelen makul talepleri karşılamak görevimizdir" dedi.

Bu sene Türkiye ile Almanya arasındaki dostluk anlaşmasının 100. yıldönümünün kutlandığını ifade eden Erdoğan şöyle konuştu:

"Cumhurbaşkanının Nisan ayı ziyaretinin ardından önceki hafta Şansölyeyi İstanbul'da ağırladık. Almanya ile işbirliğimizi güçlendiriyoruz. 50 milyar dolara ulaşan ikili ticaretimizde hedefimiz 60 milyar dolar. İsrail'in katliamları gibi konularda fikir ayrılığımız olsa da Almanya ülkemizin Avrupa'daki en önemli ortağıdır. Bu vasfını önümüzdeki dönemde de muhafaza edecektir."

"Dış politikada makas değişikliği yok"

Dış politikada ülke çıkarları doğrultusunda adım atıldığına vurgu yapan Erdoğan, "Ülkemizin BRICSle gelişen münasebetleri, mevcut angajmanlarımızın alternatifi asla değildir ve olamaz" dedi.

Türkiye'nin çıkarı neredeyse oraya gidilerek, işbirlikleri geliştirildiğini belirüer Erdğoğan, "Farklı vesilelerle söylemiştim; bizim dış politikamızın ana omurgası Türkiye eksenidir. Türkiye'nin milli menfaatleri, güvenlik hassasiyetleri, ekonomik ve ticari çıkarları herşeyin üzerindedir. Biz makas değiştirmiyoruz, bilakis Türkiye merkezli anlayışla değişen küresel sistemde hak ettiğimiz yeri almaya çalışıyoruz. Zirve marjında Rusya, Venezüela, Özbekistan, Vietnam ve Kongo liderleriyle ikili görüşmelerim oldu. Zirveye katılan diğer devlet ve hükümet başkanlarıyla bir araya geldik. Ciddi işbirliği potansiyeline sahip olduğumuz kanaatindeyim. Dünyanın en büyük ilk 10 ekonomisi arasında yer alan ülkemiz için önemli fırsatlar sunan Brics ile ilişkilerimizi ilerletmenin ülkemizin menfaatlerine olduğuna inanıyoruz. Türkiye tüm platformlarda NATO müttefiki, AB'ye tam üyelik müzakereleri yürüten bir ülke olarak yer almaktadır" dedi.

Advertisement