Erdoğan referandumu işaret etti
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın anayasa sürecinde "referandum" işareti vermesinin ardından, yeni senaryolar gündeme taşındı
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Anayasa’da “referandum” işareti vermesinin ardından, Anayasa değişikliği konusunda yeni senaryolar konuşulmaya başlandı. Olası senaryolar şöyle:
Anayasa Uzlaşma Komisyonu 4 Şubat’ta ilk toplantısını yapacak. Partilerin eşit temsil edileceği komisyonda tam mutabakatla karar alınması bekleniyor. Bir parti bile itiraz etse, madde uzlaşılmamış kabul edilecek. MHP ve CHP, başkanlık sistemine kesin bir dille karşı çıkıyor. HDP özerklik gibi başka düzenlemeler karşılığında bu sisteme olur verse bile, tam mutabakatla yeni Anayasa paketi beklenmiyor.
Bu tabloda, HDP ile yapılabilecek bir pazarlıkla Anayasa’yı referandumsuz kabul için gerekli 367’nin üzerinde bir oyla kabul ettirme formülü de siyasetin önündeki senaryolardan biri olarak dile getiriliyor. Ancak terörle mücadelede ısrarcı olan AK Parti’nin erken seçim ihtimalinin de gündemde olduğu bir dönemde bu formüle yanaşması beklenmiyor.
MİNİ PAKET İLE BAŞKANLIK
Partilerle uzlaşma sağlanamaması durumunda yeni Anayasa paketi, komisyon ve genel kuruldaki engelleme girişimleri nedeniyle Meclis’ten aylarca sürecek bir takvimle çıkabilecek. O nedenle AK Parti’nin mini bir başkanlık paketini hazırlayıp Meclis’e getirmesi bekleniyor.
Bu durumda paket önce Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nda, ardından genel kurulda görüşülecek. Meclis Başkanı düşüldüğünde 316 oyu bulunan AK Parti, paketi referanduma götürmek için 14 oya ihtiyaç duyacak. Oylamanın gizli yapılacak olması nedeniyle bu desteğin bulunması için kulis çalışmasının sonuç verebileceği belirtiliyor. Gerekli olan 330 oy bulunursa paket referanduma sunulabilecek.
Bu formül hayata geçerse sonbaharda referandum sandığı kurulması bekleniyor. Referandumda başkanlık sistemi oylanacak.