Erdoğan: Somali'nin bütününü kucaklamalıyız
Başbakan Erdoğan, Somali'nin bütününü kucaklamak, bütününe hizmet götürmek durumunda olduklarını belirtti
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Somali'nin bütününü kucaklamak, bütününe hizmet götürmek durumunda olduklarını belirterek, ''Türkiye olarak zaten bize yakışan da budur. Herhangi bir ayrıma fırsat vermeden bütününe bu yardımları ulaştıracağız'' dedi.
Erdoğan'ın, Beşiktaş'taki Başbakanlık Çalışma Ofisi'nde, Somali'ye yardımların koordinasyonunu sağlamak üzere kamu ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle yaptığı değerlendirme toplantısı sona erdi.
Toplantının ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Erdoğan, Somali'nin bütününü kucaklamak, bütününe bu hizmetleri götürmek durumunda olduklarını ifade ederek, ''Türkiye olarak zaten bize yakışan da budur. Herhangi bir ayrıma fırsat vermeden inşallah bütününe bu yardımları ulaştıracağız. Altyapı, üstyapı noktasında, gıda, ilaç, giyim noktasında, oradaki halkın kendi kendine yetebilme noktasına gelebilmesi için, eğitim noktasında önemli adımlar atmayı hedefliyoruz'' diye konuştu.
Hükümet olarak tüm yardımların eksiksiz ve süratli bir şekilde Somali halkına ulaşması için gerekli önlemleri aldıklarını vurgulayan Erdoğan, şöyle devam etti:
''Birçok ülke güvenlik gerekçeleriyle Somali'ye gitmek ve orada yardım faaliyetleri gerçekleştirmekte tereddüt gösterirken, bizler Türkiye olarak aktif bir şekilde Somali'nin yanında olduk. Resmi ve gönüllü kuruluşlarımız her türlü zorluğa göğüs gererek, orada arazide çok anlamlı bir görev ifa ediyorlar. Bu ziyaret vesilesiyle Türkiye'nin gerek hükümeti, gerek yardım kuruluşlarıyla seferber olduğunu tüm dünyaya göstermiş olduk. İstiyoruz ki, dünya kamuoyunun dikkati ve ilgisi de Somali'de yaşanan insanlık dramının üzerinde olsun. Eylül ayındaki BM Genel Kurulunda da konuşmamın gündemini tamamıyla bu oluşturacak.''
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Somali'nin içinde yaşadığı güvenlik sorunu, iç barışın temini noktasındaki sıkıntılar, birinci derecede önem arz ediyor. Bunun için de Dışişleri Bakanlığını devreye sokmak suretiyle bu konuda yoğunlaşıyoruz, yoğunlaşacağız'' dedi.
Erdoğan'ın, Beşiktaş'taki Başbakanlık Çalışma Ofisi'nde, Somali'ye yardımların koordinasyonunu sağlamak üzere kamu ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle yaptığı değerlendirme toplantısı sona erdi.
Toplantının ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Erdoğan, dün Somali'ye yaptığı ziyaretin ardından bugün de Somali'ye yardım kampanyası çerçevesinde, ilgili bakanlar, partililer, kamu ve sivil toplum kuruluşlarının yetkilileriyle değerlendirme toplantısı yaptığını anlattı.
Somali'ye yaptıkları ziyarette, son 60 yılın en büyük kuraklığı ve kıtlığının yol açtığı açlık felaketinin korkunç boyutlarını yerinde gördüklerini ifade eden Erdoğan, ''Somali'nin insanlığın merhametine, dünyanın şefkat eline ihtiyacı var. Somali'nin acilen büyük çaplı insani yardıma olan ihtiyacı içerisinde inanıyorum ki Türkiye'nin konumu ve yeri çok çok farklı olacaktır'' dedi.
Başbakan Erdoğan, Türkiye olarak Somali için imkanları seferber ettiklerini vurgulayarak, ilgili kurumlar, yetkililer, gönüllülerin şu anda Somali halkının yanında olduğunu, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ koordinasyonunda Sağlık Bakanlığı, Kızılay, TİKA'nın tüm yetkilileriyle ve sivil toplum örgütlerinin tüm gönüllü seferberliğiyle bizzat yardım faaliyetlerini gerçekleştirdiklerini anlattı.
Somalililerin daha insani şartlarda yaşamasını sağlamak üzere Kızılay'ın bir çadırkent kurduğunu, bunun kapasitesinin 2 bin çadıra çıkarılacağını belirten Erdoğan, eksiklikleri gidermenin de gayreti içinde olacaklarını söyledi.
Sivil toplum örgütlerinin de çadırkent kurma çalışmaları olduğunu ifade eden Erdoğan, Sağlık Bakanlığının hayati öneme sahip tam teşekküllü bir sahra hastanesi kurduğunu, ikincisinin kurulma aşamasında olduğunu ve bölgeye 6 tane sahra hastanesi kurulacağını kaydetti.
Başbakan Erdoğan, Deniz Feneri ve Kimse Yok Mu dernekleriyle İHH İnsani Yardım Vakfının da hastaneleriyle hizmet verdiğini, Yeryüzü Doktorları Derneğinin de sağlık hizmetleri vermeye devam ettiğini söyledi.
-''150 TON GIDA GÖNDERİLDİ''-
Bugüne kadar Bakanlar Kurulu kararıyla görevlendirilen Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi, Sağlık Bakanlığı ve Kızılay tarafından uçaklarla Somali'ye 150 ton gıda, yaklaşık 2 milyon lira değerinde sağlık ve diğer ihtiyaç malzemelerinden oluşan yardım paketleri gönderildiğini belirten Erdoğan, şöyle devam etti:
''Ayrıca, gemiyle 5 bin ton yardım malzemesi gönderildi. Ama bunun yanında tüm sivil toplum kuruluşlarımızın, gerek kargo uçakları, gerek gemi yoluyla gönderdikleri, göndermiş oldukları ve gönderecekleri yardımlar var. İnanıyorum ki şu mübarek ramazan ayı içerisinde merhamet rüzgarları, bundan sonra da aynı yoğunlukta esmeye devam edecek, Somali'ye yardımlar aralıksız sürecektir. Ne mutlu ki Türkiye, özellikle son 9 yıldan bu yana ortaya koyduğu yapıcı misyonla dünyadaki tüm mazlum halklar için bir umut ülkesi haline gelmiştir. Ziyaretimiz esnasında, Türkiye'nin Somali ve Somali halkı için de umut ülkesi haline geldiğini gördük. Mogadişu'da görüştüğüm Somali Cumhurbaşkanı, hem resmi kurumlarca gerçekleştirilen yardımlar hem de açılan birçok kampanya aracılığıyla milletimizin ilettiği yardımlar nedeniyle bana, arkadaşlarıma, sivil toplum örgütlerine ve milletimize şükran duygularını iletti. Bunu İstanbul'da çarşamba günü toplanan İslam İşbirliği Teşkilatı İcra Komitesi toplantısında da dile getirmişti. Teşkilat ile birlikte bu çalışmaları daha anlamlı kılmanın gayreti içindeyiz. Somali'nin bugün içinde bulunduğu durumun düzeltilebilmesi için insani yardımların kesintisiz bir şekilde devam etmesi önem arz ediyor. Somali'deki yaralar çok derin. Somali halkının bu büyük insanlık dramını bir an önce atlatabilmesi için yardımların istikrarlı bir şekilde sürmesi gerekiyor.''
Başbakan Erdoğan, Somali'nin içinde yaşadığı güvenlik sorunu ile iç barışın temini noktasındaki sıkıntıların, birinci derecede önem arz ettiğini belirterek, ''Bunun için de Dışişleri Bakanlığını devreye sormak suretiyle bu konuda yoğunlaşıyoruz, yoğunlaşacağız. İnşallah bu barışın temini noktasındaki samimi gayretlerimizin neticesini alacağımızı umuyoruz. Bu güven ortamını tesis etmedikçe buradaki sıkıntılar, üzülerek söylüyorum bundan sonra da devam edecektir'' diye konuştu.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Somali Değerlendirme Toplantısı'nda, bu ülkede altyapının iyileştirilmesine katkı çerçevesinde, havaalanını şehre bağlayan yolun yapımından başkentte tam teşekküllü kalıcı bir hastane yapmaya kadar, bazı adımların somutlaştırılmasını karara bağladıklarını söyledi.
Erdoğan, Beşiktaş'taki Başbakanlık Çalışma Ofisi'nde, Somali'ye yardım konusunda çalışmalar yürüten kamu ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya geldikten sonra basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.
Dünyanın neresinde yaşanırsa yaşansın, hangi milletin başına gelmiş olursa olsun, böylesi dramların bir bakıma insanlığın vicdanı için de bir test olduğunu belirten Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Somali'ye yaptığımız yardımlar inanıyorum ki sadece oradaki on binlerce Somalili çocuğun, on binlerce Somalili annenin, babanın yeniden dirilmesine, hayata yeniden tutunmasına vesile olmakla kalmayacaktır, bu yardımlar sayesinde insanlık yeniden ayağa kalkacaktır, vicdanlar yeniden dirilecektir, umutlar yeniden yeşerecektir.
İşte bunun için bizler, tarihi bağlarımız bulunan kardeş Somali halkı için tüm imkanlarımızı seferber etmeyi sürdüreceğiz. Hükümetimiz ve halkımız, Somali halkının yaralarının sarılması için tüm imkanlarıyla Somali'nin yanında olmaya devam edecektir. Bu, her şeyden önce bizim insanlık görevimizdir. Tabii ki yardım kampanyasının güçlenmesi, ülkedeki yaraların sarılması açısından, güvenlik de son derece önemlidir. Somali'deki yetkililerle bu meseleyi de ele aldık. Taraflar arasında uzlaşı sağlanmasının, ülkede istikrarın tesis edilmesinin hayati önem taşıdığını belirterek, Türkiye olarak bu konuda elimizden geleni yapmaya hazır olduğumuzu da ifade ettik.''
-''SOMALİ'DE BÜYÜKELÇİLİK AÇMAYI KARARLAŞTIRDIK''-
Başbakan Erdoğan, gerek yardımların koordinasyonu daha iyi sağlamak, gerekse oradaki dramın yakinen takipçisi olabilmek için Somali'de bir büyükelçilik açmayı da kararlaştırdıklarını, bunun da son derece önemli olduğunu belirtti.
Erdoğan, ''Bugün yaptığımız değerlendirme toplantısında, ülkede altyapının iyileştirilmesine katkı çerçevesinde, havaalanını şehre bağlayan yolun yapımından başkentte tam teşekküllü kalıcı bir hastane yapmaya kadar, bazı adımların somutlaştırılmasını karara bağladık'' dedi.
Gerek Türkiye, gerekse Mogadişu'da lojistik merkezleri kurularak, kaynak israfına varmadan, bunların oradaki yardımların götürüleceği merkezlere ulaştırılmasını, verimlilik esasına dayalı bir şekilde sürdürmeyi karara bağladıklarını belirten Erdoğan, bu çerçevede, çöplerin toplanması, kemik yığınlarının imhası başta olmak üzere, Somali'deki yaşam kalitesini iyileştirecek adımların da atılması gerektiği hususunda mutabakata vardıklarını kaydetti.
-MEDYAYA TEŞEKKÜR-
Günlerdir televizyon kanallarında açılan yardım kampanyalarıyla bu atılan adımlardan dolayı görsel ve yazılı medyaya teşekkür eden Erdoğan, ''Bu insanlık dramına duyarsız kalmadığınız, bu konuyu gündemde tuttuğunuz ve düzenlenen yardım kampanyalarına destek olduğunuz için teşekkür ediyorum. İnşallah, hükümetimizle, ilgili kurum ve kuruluşlarımızla, medyamızla, sivil toplum kuruluşlarımızla, 7'den 70'e bütün vatandaşlarımızla şu ana kadar gösterdiğimiz hassasiyeti, yardımlaşma ve dayanışmayı bundan sonra da hiç eksiltmeden, hatta daha da artırarak devam ettireceğiz'' diye konuştu.
Başbakan Erdoğan, TOBB, THY Yönetim Kurulu, TÜSİAD, MÜSİAD, TÜMSİAD, TİM, TİKA, TUSKON, ASKON, Yeryüzü Doktorları Derneği, İHH, Kimse Yok Mu Derneği, Deniz Feneri Derneği, Hüdai Vakfı, Cansuyu Derneği ve Yardımeli Derneğine de teşekkürlerini sundu.
Somali Değerlendirme Toplantısına, Başbakan Erdoğan'ın kızı Sümeyye Erdoğan da katıldı.