HABERLER ABONE OL

Kabine, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında toplandı. İç ve dış gelişmelerin ele alındığı toplantıda orta vadeli program değerlendirildi.

İş ve yatırım ortamını iyileştirme çalışmalarının devam edeceğini, ekonomideki kayıt dışılığı azaltacak adımların atılacağını dile getiren Erdoğan, "Türkiye enflasyonu düşürerek büyüyecek. Enflasyon düştükçe rekabet güçlenecek, istikrarlı yüksek büyüme olacaktır. Bu yılın ikinci çeyreğinde milli gelirimiz 1,2 trilyon doları geçtik. Dış ticaret ortaklarımızdaki toparlanma ve enflasyondaki düşüşle birlikte çok hızlı bir canlanma bekliyoruz" dedi.

Geçen yıl uygulamaya başlanan Orta Vadeli Programı daha da güçlendirdiklerini belirten Erdoğan, para, maliye ve gelirler politikalarını uyum içinde yürüterek tek haneli enflasyona mutlaka ulaşılacağını vurguladı.

Ülkenin gücünü genç, dinamik ve kaliteli insan kaynağından aldığını belirten Erdoğan, "Büyümenin istihdam oluşturması bu yüzden çok çok önemlidir. 2023'de depremin etkilerine rağmen 880 bin yeni istihdam sağlandı. 2024'te bu yükseliş devam etti. İşsizlik oranı yüzde 8.8 olarak gerçekleşti. Son 1 yılda 1 milyon 105 bin ilave istihdam imkanı oluşturduk. Orta vadede hedefimiz yeni istihdam sağlamaktır. Gençlerin ve kadınların işgücü piyasasına katılımını destekleyerek ekonomideki rollerini öne çıkartacağız" ifadeleri kullandı.

İhracatta da çok iyi bir ritm yakalandığını ifade eden Erdoğan, 2023'te ihracatın 256 milyar dolarla rekor kırdığını, yıllık ihracatın Ağustos'ta 262 milyar dolar olarak gerçekleştiğini hatırlattı.

"Milli gelire oranla 2024 sonunda yüzde 1,7, orta vadeli program dönemi sonunda yüzde 1,3'lük bir cari açık bekliyoruz" diyen Erdoğan, müksek katma değerli üretim, yenilenebilir enerji yatırımlarıyla cari açıkta kalıcı iyileşme sağlanacağını vurguladı. Erdoğan, kayıt dışı ekonomiyle mücadeleden de taviz vermilmeyeceğini vurguladı.

"Turizmde 2024 hedefleri tutacak"

Turizmde hedeflerin tutacağını dile getiren Erdoğan şöyle konuştu:

"Geçen sene İstanbulumuzu 17 milyon 370 bin turist ziyaret etti. 56 milyon 700 kişiyi ülke olarak misafir ettik. Bu sene hedef 60 milyar dolarlık turizm hedefidir. Bölgemizde sıcak çatışmalara rağmen turizm sezonumuz iyi geçiyor. 2024 hedeflerimize ulaşacağımıza inanıyoruz.

4 Eylül tarihinde Mısır Cumhurbaşkanı Sisi ve heyetini resmi ziyaret kapsamında külliyemizde misafir ettik. Şubat ayındaki tarihi ziyaretimizin ardından sayın Sisi'nin ziyaretiyle Türkiye-Mısır ilişkilerini çok daha ileri seviyeye taşıdık."

Advertisement