Eserleri uzaydan bile görünüyor
Yedi kıtada 13 ülkede yaptığı 48 eserle dünyadaki en büyük çağdaş arazi sanatı projesine imza atan bAvustralyalı heykeltraş Andrew Rogers'in eserlerinin tamamı uzaydan görülebilme özelliği taşıyor
Yedi kıtada 13 ülkede yaptığı 48 eserle dünyadaki en büyük çağdaş arazi sanatı projesine imza atan Avustralyalı heykeltraş Andrew Rogers'in eserlerinin tamamı, uzaydan görülebilme özelliğini taşıyor.
Proje 4L Elgiz Çağdaş Sanat Müzesi'nin davetlisi olarak İstanbul'a gelen Andrew Rogers, İsrail, Şili, Bolivya, Çin, Türkiye, ABD, Srilanka, Hindistan, Avustralya, Kenya, Slovakya, İzlanda ve Antartika'da yaptığı 48 eserle dünyanın en büyük arazi sanatı projesine sahip.
Rogers, 14 yıl önce başladığı arazi sanatı çalışmalarında bugüne kadar 6 bin 700 kişinin çalıştığını belirterek, eserlerinde tarihi figürleri arazi sanatıyla buluşturmaya çalıştığını söyledi.
Son olarak Proje 4L Elgiz Çağdaş Sanat Müzesi'nin terasında "Dönenceli Yollar-Gerçeğin Arayışı" isimli arazi sanatı çalışması yaptığını anlatan Rogers, 18 metre çapında, 140 metre uzunluğu olan 19 ton taşın kullanıldığı spiral şeklindeki labirentin yapımında çeşitli üniversitelerden gönüllü 150 civarında öğrencinin görev aldığını ifade etti.
Dünyayı bir çizgi gibi gördüğüne vurgu yapan Rogers, "Dünyada bir çizgi gibi olan belirli noktaları birbirine bağlamaya çalışıyorum. Bu amaçla yola çıktım. Hepimiz insan, zaman ve mekan uzantısında birbirimize bağlıyız. O yüzden dünyanın her köşesinde belirli noktaları çiziyormuş gibi bir bağ kurup çalışıyorum. Bizlerin bütün yaptıkları sonraki nesiller için. Eserlerimin tamamı uzaydan görünebiliyor. Bu noktada dünyada bir başka sanatçının daha benzer özellik taşımadığını biliyorum" ifadelerini kullandı.
-Sırada BM Binası önü var
Avustralyalı heykeltıraş Rogers, Yaşamın Ritmleri Projesi kapsamında 2007-2009 yılları arasında Göreme'nin Karadağ mevkisinde 13 çalışmadan oluşan "Zaman ve Mekan" isimli yeryüzü heykelleri parkı açtığını söyledi.
Rogers, eserlerinin arasında en yüksek olanının 20 metrelik "Dünyada bir gün" isimli eseri olduğunu belirterek, Göreme'deki heykellerini 10 bin 500 ton taş kullanarak, 230 kişinin çalışması ile 3 yılda tamamladığını anlattı.
Birbirlerine ikişer kilometre uzaklıkta bulunan toplam 7 kilometrelik alanı kapsayan heykellere olan ilginin kendisini memnun ettiğini ifade eden Rogers, eserlerini, gittiği ülkelerin tarihi özelliklerine de bakarak yaptığını vurguladı.
İnsanların arazide sanat kurgusuna alışık olmadığını anlatan Rogers, çalışmalarda görev alan kişilerin kültürleriyle geçmişleriyle ilgili figürleri görünce ilgilerinin daha da arttığını belirtti.
Bundan sonraki çalışmasını ABD'nin New York şehrindeki Birleşmiş Milletler Binası önünde gerçekleştireceğini dile getiren Rogers, burada özel bir heykel yapacağını bildirdi. Avustralyalı sanatçı, eserlerini sponsor desteğiyle yaptığını ifade etti.
AA