Eti Maden: Dünya bor talebinin yüzde 50'sini karşılıyoruz
Eti Maden İşletmeleri Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Recep Akgündüz, Eti Maden'in dünya borda dünya lideri konumunda olduğunu belirtti
Eti Maden İşletmeleri Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Recep Akgündüz, Eti Maden'in dünya bor üretim kapasitesinin yüzde 39'unu, dünya talebinin yüzde 50'sini karşıladığını, portföyündeki 16 farklı ürünü belli standartta satabilmesiyle de dünyada lider konumda olduğunu belirtti.
TBMM KİT Komisyonunda Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü ve Karadeniz Bakır İşletmeleri AŞ'nin 2013 ve 2014 yıllarına ilişkin hesapları görüşüldü.
Akgündüz, sunumunda, Türkiye'nin sahip olduğu 3,3 milyar ton bor rezerviyle dünyanın 4,5 milyar tonluk toplam rezervinin yüzde 74’üne sahip olduğunu ifade ederek, "Eti Maden, dünya bor üretim kapasitesinin yüzde 39’unu, dünya talebinin ise tek başına yüzde 50’si karşılıyor. Portföyündeki 16 farklı ürünü müşterilere belli bir standartta satabilmesiyle de dünyada lider konumdadır." diye konuştu.
Sermayesi 600 milyon lira olan Eti Maden'in 811 milyon dolarlık cirosunun 787 milyon dolarının ihracattan sağlandığını anlatan Akgündüz, 2015'te dünya bor üretim kapasitesinin 5,6 milyon ton ve yıllık pazar hacminin de 1,9 milyar dolar olduğunu söyledi.
Akgündüz, bor ürünleri üretim ve satış lideri konumundaki Eti Maden'in gelişimini sürdürmek adına en büyük sıkıntısının nitelikli çalışanları kurum bünyesinde tutmak olduğunu dile getirerek, kurumun taşradaki işletmelerinde görev almanın merkezde görev almaktan daha çekici hale getirilmesi noktasında siyasi desteğin şart olduğunu kaydetti.
CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar, stratejik önemi büyük bor madeninin yeni geliştirilecek ürünlerle Türkiye ekonomisine katkısının artırılması gerektiğini belirterek, kurumun bunu sağlayacak personeli bünyesinde tutma konusunda herkesin üzerine düşeni yapması gerektiğini ifade etti.
Daha sonra Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğünün 2013 ve 2014 yıllarına ilişkin hesap ve işlemleri ibra edildi.
Karadeniz Bakır İşletmelerinin 2013 ve 2014 bilanço hesapları da genel görüşe sunuldu.
Karadeniz Bakır İşletmeleri AŞ Genel Müdürü Rüstem Ateş, 2007'de Özelleştirme Yüksek Kurulunun kurumun tasfiyesine karar verdiğini anımsatarak, tasfiye başlangıcında kuruma açılmış 327 davanın bugün itibariyle üçe düşürüldüğünü ve tasfiye işlemlerinin sonlandırılması için çalışmalarının sürdürüldüğünü söyledi.
AA