"EÜAŞ'ın elektrik alım ihale sürecinde piyasa dinamikleri bozulmamalı"
-
Elektrik Üreticileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Cem Aşık, Elektrik Üretim A.Ş.'nin (EÜAŞ) enerji maliyetlerini dengelemek için yerli kömürle üretim yapan termik santrallere ilişkin düzenlemesi hakkında, elektrik alım ihale sürecinde piyasa dinamiklerinin içerisinde kalınması gerektiğini söyledi.
EÜAŞ, 1 Nisan 2022 ile 31 Aralık 2025 tarihleri arasında mevzuat gereği satın alacağı elektriğin en büyük kısmını yerli kömüre dayalı elektrik üreten şirketlerden temin edeceğini açıkladı. EÜAŞ'ın alacağı elektriğin 150 milyar kWh'lık kısmı yerli kömüre dayalı elektrik santrallerinden temin edilecek.
Bloomberg HT’ye konuk olan Elektrik Üreticileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Cem Aşık, Elektrik Üretim A.Ş.’nin enerji maliyetlerini dengelemek için yerli kömürle üretim yapan termik santrallere ilişkin düzenlemesi hakkında değerlendirmelerde bulundu.
Aşık, elektrik alım ihale sürecinde piyasa dinamiklerinin içerisinde kalınmasının önemine vurgu yaptığı konuşmasında, bu süreç boyunca ikili anlaşmaların bozulmaması gerektiğini belirtti.
EÜAŞ’ın 5 ayrı ihaleliyle, kaynak türü bazında tedarikçilerin de girmesine müsaade edecek şekilde ihaleye çıktığını belirten Aşık, ihalelerin başarılı olmasını istediklerini ve üreticilerin düşük maliyetli elektrik sunmak için “ellerinden geleni yaptığını” söyledi.
Uzun vadeli olarak ihaleye teklif verecekler açısından fiyat eskalasyonun metodolojisi hakkında değerlendirmede bulunan Aşık, “Eskalasyon her kaynak türü için farklı değerlendirildi. Orada olabildiğince her kaynaktan yapılan üretimin temel artış noktaları kapsanmaya çalışıldı. Yerli kömür santrallerinde bakım ve yedek parça giderleri dolar bileşeninin oranına göre belirlendi.” dedi.
Aşık, uygulanacak olan mevzuatın devamlılığı konusunda şu ifadeleri kullandı:
“Kanun 6 aya kadar diyor. Teorik olarak tekrar tekrar uygulanabilir, fakat savaşın gidişatı çok önemli. Onun getirdiği ekstra bir sıkıntı var. O köpük ortadan kalktığı zaman temelde ihtiyacı olan tüketiciyi desteklemeye konu geldiği zaman tekrar kullanılmasına ihtiyaç olmayacağını düşünüyoruz. Yani piyasa kendi içinde birbirini destekleyecek hale gelecektir.”