Euro Bölgesi ekonomik aktivitesinde beklenmedik artış
Euro Bölgesi bileşik PMI beklentilerin aksine 47,3'ten 47,8'e artarak bölgedeki ekonomik gerilemenin hafifleyebileceğine işaret etti. Bölgede durgunluğun devam etmesinin beklendiği fakat daha hafif geçebileceği belirtildi.
Euro Bölgesi işletmeleri, rekor enflasyonun soğuması ve gelecekteki üretim beklentilerinin iyileşmesiyle, bölgenin ekonomik çöküşünün hafifleyebileceğine dair geçici işaretler görüyor.
S&P Global'e göre, imalat ve hizmet sektörlerinde faaliyeti ölçmekte kullanılan göstergelerden biri Kasım ayında beklenmedik bir şekilde arttı.
Kurumun tahmini 19 ülkeden oluşan bölgede bir durgunluğun devam ettiğini kesin olarak belirtmesine rağmen, gerilemenin daha önce tahmin edilenden daha hafif olabileceğini düşünmek için biraz alan sunuyor.
Avrupa'nın en büyük ekonomisi olan Almanya'da, fabrikalardaki satın alma müdürleri, tedarik mevcudiyetinde bir iyileşme ve girdiler için daha kısa teslimat süreleri bildirdiler. Özel sektör üretimi ise, art arda beşinci ayında daralırken Fransa’da Şubat 2021’den bu yana ilk kez daralma yaşandı.
S&P Global'e göre Euro Bölgesi için gelen veriler, gayri safi yurt içi hasılada çeyreklik yüzde 0,2'nin biraz üzerinde bir düşüşle tutarlı. Bileşik satın alma yöneticileri endeksi bir önceki ayki veri olan 47,3'ten Kasım'da 47,8'e yükseldi. Endeksin 50 üzerine çıkmasının büyümeye işaret ettiği belirtiliyor.
S&P Global ekonomisti Chris Williamson verilerle ilgili, "İmalatın endişe verici derecede ciddi bir gerileme içinde olduğu ve hizmet sektörü faaliyetinin de hâlâ yoğun baskı altında olduğu açık. Bu nedenle, bir durgunluk olası görünüyor, ancak en son veriler gerileme ölçeğinin daha önce korkulduğu kadar şiddetli olmayabileceğine dair umut veriyor" değerlendirmesinde bulundu.
İngiltere'de gerilemenin 2023'te kötüleşmesi bekleniyor
İngiltere endeksi de özel sektör faaliyetlerinde devam eden bir daralmaya işaret ederken, verideki 48,3'e olan hafif artış, ekonomistlerin beklediği 47,5'e düşüşün üzerindeydi. S&P Global, İngiltere ekonomisinin durgunlukta olduğu konusunda uyardı ve gerilemenin gelecek yıla doğru kötüleşmesi bekleniyor.
Euro bölgesi siparişleri Kasım ayında sert şekilde düşmeye devam ederken ve bunun sonucunda istihdam artışı ılımlı bir seviyeye gelirken, devam eden sıcak hava önümüzdeki aylarda enerji kıtlığına ilişkin bazı korkuların ve fiyat artışlarının hafiflemesine neden oldu.
Williamson, "Bu sadece yaşam maliyeti krizini bir dereceye kadar kontrol altına almakla kalmayacak, aynı zamanda daha parlak enflasyon görünümü daha fazla agresif politika sıkılaştırması ihtiyacı üzerindeki baskıyı biraz azaltacaktır" dedi.
Avrupa Merkez Bankası'ndaki politika yapıcılar, faiz oranlarını yükseltmeye son vermekten çok uzak olduklarının işaretlerini verirken yakında kurumun bilançosunu küçültmeye başlamayı planlıyorlar.
Bununla birlikte, bazı daha şahin yetkililerin bile daha ılımlı bir duruşa geçerek, 50 baz puanlık bir hareketi kabullenmeye başlamasıyla, Eylül ve Ekim aylarındaki 75 baz puanlık aşırı büyük artışların tekrarlanmasına yönelik iştah azalıyor gibi görünüyor.
"Euro Bölgesi ekonomisi bu çeyrek ve 2023'te daralacak"
AMB Başkan Yardımcısı Luis de Guindos Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Euro Bölgesi ekonomisinin mevcut çeyrekte ve 2023'ün ilk çeyreğinde büyük olasılıkla daralacağını söyledi.
Guindos, "Enflasyon önümüzdeki aylarda mevcut seviyelerde, yaklaşık yüzde 10 civarında kalacak. Bu, AMB'nin hedeflediği oranın yaklaşık beş katı” dedi. Guindos çekirdek enflasyonun yüksek kalacağını da sözlerine ekledi.
Çarşamba günü ilerleyen saatlerde ABD’den gelecek PMI verilerinin, dünyanın en büyük ekonomisinde büyüme eksikliğini göstereceği tahmin ediliyor. Daha önce yayınlanan Avustralya verileri, PMI endeksinin Ocak ayından bu yana en düşük veri olan Ekim ayındaki 49,8'den 47,7'ye düştüğünü göstermişti.