Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Faizsiz Finans Koordinasyon Kurulu oluşturuldu

Faizsiz Finans Koordinasyon Kurulu oluşturuldu

Faizsiz Finans Koordinasyon Kurulu oluşturulmasına ilişkin Başbakanlık genelgesi Resmi Gazete'de yayımlandı

Giriş: 15 Aralık 2015, Salı 09:12
Güncelleme: 15 Aralık 2015, Salı 09:12

Faizsiz Finans Koordinasyon Kurulu oluşturulmasına ilişkin Başbakanlık genelgesi Resmi Gazete'de yayımlandı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu imzasıyla yayımlanan genelgede, faizsiz finans sektörünün, son yıllarda ulaştığı finansal varlık büyüklüğü ve yüksek potansiyeli nedeniyle uluslararası kuruluşların ve 2015 yılında Türkiye'nin dönem başkanlığını yaptığı G20'nin önemli gündem maddeleri arasında yer aldığı belirtildi.

Onuncu Kalkınma Planı ve 64'üncü Hükümet Programı'nda Türkiye'de faizsiz finansın geliştirilmesi ve bu alanda gerekli koordinasyonun sağlanmasının hedeflendiği vurgulanan genelgede, "Faizsiz finansın, finansal sektörün derinleşmesine ve finansal istikrarın güçlendirilmesine katkı sağlaması beklenmektedir. Bu çerçevede, katılım bankacılığı ve sigortacılığının, genel anlamda faizsiz finans sisteminin daha hızlı ve sağlıklı geliştirilmesi ile ülkemizin uluslararası finans merkezi vizyonuna katkı sağlanması amacıyla 'Faizsiz Finans Koordinasyon Kurulu' oluşturulması uygun görülmüştür" ifadelerine yer verildi.

Genelgeye göre Faizsiz Finans Koordinasyon Kurulu, Hazine Müsteşarlığının bağlı olduğu bakanın başkanlığında Kalkınma Bakanlığı Müsteşarı, Maliye Bakanlığı Müsteşarı, Hazine Müsteşarı, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu Başkanı, Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı, Borsa İstanbul A.Ş. Genel Müdürü, Türkiye Katılım Bankaları Birliği Başkanı ve Katılım Sigortacılığı Derneği Başkanından oluşuyor. Kurul tarafından ihtiyaç duyulması halinde alt kurul, komite, danışma grupları ile geçici ve kalıcı çalışma grupları oluşturulabilecek.

Kurul'un yılda en az üç kez olmak üzere gerektiğinde Kurul Başkanının talebi üzerine toplanacağı belirtilen genelgede, şunlar kaydedildi:

"İlgili bakanlık, kamu kurum ve kuruluşlarının yanı sıra üniversiteler, sivil toplum kuruluşları, meslek birlikleri ve özel sektör temsilcileri Kurul toplantılarına davet edilebilir, alt kurul, komite ve çalışma gruplarında yer alabilirler. Kurulun sekretarya hizmetleri, ilgili tüm kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektör ve sivil toplum kuruluşları arasında işbirliği ve koordinasyonun sağlanması, Kurul tarafından alınan kararların ilgili kurumlarca uygulanmasının takip edilmesi görevleri Hazine Müsteşarlığı tarafından yerine getirilir. Kurul çalışmalarının bir bütünlük içerisinde yürütülmesi için ihtiyaç duyulacak her türlü katkı ve desteğin bütün bakanlıklar, kamu kurum ve kuruluşları tarafından verilmesi ve üstlenilen görev ve sorumlulukların yerine getirilmesi hususunda bilgilerini ve gereğini rica ederim."