FAO ve Fransa'dan yüksek gıda fiyatları uyarısı
-
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), temel tarım ürünlerinin sıkı arzı ve üretici ülkelerdeki kötü hava koşulları nedeniyle gıda fiyatlarının artacağını bildirdi
Birleşmiş Milletler (BM) Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), hububat ve diğer temel tarım ürünlerinin sıkı arzı ve önemli üretici ülkelerdeki kötü hava koşulları nedeniyle gıda fiyatlarının muhtemelen artacağını bildirdi.
Fransa Tarım Bakanı Bruno Le Maire de, gerçek bir küresel gıda krizi riski bulunduğunu ifade etti.
FAO Başkanı Jacques Diouf ve Fransa Tarım Bakanı Le Maire, ortak basın toplantısında, ülke ismi vermeden, artan gıda fiyatlarının, gıda konusundaki karışıklığı daha da artıracağını, fiyatlardaki dalgalanmayı dizginlemek için piyasa düzenlemesini de içeren yapısal önlemler alınması gerektiğini bildirdi.
Diouf ve Le Maire, artan gıda fiyatlarına emtia piyasalarındaki spekülasyonların da katkıda bulunduğuna dikkati çekti.
FAO, dün açıkladığı küresel gıda fiyatları endeksinde, fiyatların ocak ayında rekor düzeye çıktığını belirtmişti.
Tunus'un ardından Mısır ve Ürdün'de yaşanan gösteriler, bölgede gıda stokları konusunda spekülasyonları artırdı.
Fransa, dalgalı gıda fiyatlarını G-20'nin gündemine taşırken, üye ülkelerin tarım bakanları ile Haziran ayında Paris'te bir toplantı çağrısı da yaptı.
-FRANSA, TARIM VERİTABANI OLUŞTURULMASINI İSTİYOR-
Le Maire, emtia borsalarında daha fazla şeffaflık isterken, G-20 ülkeleri arasında ihracatın azalması tehlikesi ve piyasadaki spekülasyonla savaşmak için daha fazla işbirliği yapılması gerektiğini ifade etti. Le Maire, ''Düzenleme, piyasalara karşı savaşmak anlamını taşımıyor, piyasaların fonksiyonlarının geliştirilmesini bir yolu'' dedi.
Fransa Tarım Bakanı Le Maire, üretim ve stoklar konusunda güvenilir bilginin çok önemli olduğunu belirtti.
Fransa, küresel emtia arzında şeffaflığın geliştirilmesine odaklanırken, petrol piyasasındakine benzer şekilde ortak bir tarım veritabanı oluşturulmasını istiyor. Ancak analistler, bunun zor bir hedef olduğunu, çünkü tarım ürünlerinin ülkeler tarafından stratejik rezerv olarak görüldüğünü belirtiyorlar.