Fed politika sıkılaştırması sonrası dolardaki yükseliş sınırlı olabilir
Fed'in para politikasında sıkılaştırmaya gitmesi durumunda yükseliş sınırlı olabilir
Dünya ve finansal piyasaların görünümü geçtiğimiz haftalarda daha da olumsuza döndü.
Yakın zamana kadar başta ABD, Avrupa ve Japonya olmak üzere piyasalar merkez bankalarını referans aralarak, öngörülebilir bir şekilde yön buluyordu.
Şimdi ise genişleyici para politikaları ve kurlar aşağı gidebilir ve hisse senetleri yükselebilir; ya da politikaları yön değiştirebilir ve tam tersi gelişmeler olabilir. Tüm muhalefete rağmen merkez bankaları politikalarının ana hedeflerinden biri kendi para birimlerinin değerini düşürmekti. Fakat bunların tümü, Japonya Merkez Bankası'nın (BOJ) iki ay önce eksi faiz benimsemesinin ardından yenin dolar karşısında güç kazanması ve hisse senetlerinde düşüş yaşanmasıyla birlikte sona erdi.
Bu, senaryoda olmayan bir gelişmeydi. Şimdi ise iyi gelen ekonomik verilerin ABD Merkez Bankası'nın ikinci faiz artırımı için yer hazırladığını net bir şekilde gösteren Fed tutanaklarının açıklanmasının ardından döviz piyasaları dolar beklentileri konusunda ayrışıyor.
Bank of America Merrill Lynch ekonomisti Ethan Harris, “2014 ortası ve 2015 yılları arasında ticaret ağırlıklı dolar, dokuz aylık süre içinde yüzde 22 değer kazanarak Bretton-Woods sonrası dönemdeki en güçlü yükselişlerden birini gerçekleştirdi” dedi. Harris, “Dolardaki yükselişin büyük bir bölümü politika ayrışmasına dayalı işlemleri yansıtıyor; başka bir deyişle Fed'in para politikasında sıkılaştırmaya gideceği bir zamanda Avrupa ve Japonya'da genişlemeci politikaların devam etmesinden kaynaklanıyor” şeklinde devam etti.
Doların yukarı yönlü hareketi dolarda yükseliş bekleyenlerin umduğundan daha sınırlı olabilir. Öncelikle, Fed faiz artırımı beklentileriyle dolardaki değer kazancının çok fazla olması durumunda ardından gelecek parasal sıkılaştırma, daha fazla sıkılaştırmanın ABD ekonomisi üzerinde çok fazla baskı oluşturabileceği konususnda Fed'in cesaretini kırabilir.
Dahası ABD'de hem kurumsal hem de tüketici borcu artmakta.
Petrolün fiyatının bu hafta 50 doları aşmasına karşın bazı analistler, stokların hala yüksek olması ve baharın gelmesiyle, bu durumun geçici olmasını bekliyor. Enerji, kredi piyasalarının üzerinde baskı oluşturuyor. Uzmanlar henüz yaklaşık 200 temerrüdün yolda olduğu görüşünde.
Tüketim de iyi sinyaller vermiyor. Otomobil piyasasında eşik altı kredileri uyarı vermeye başlıyor. Örneğin, eşik-altı kredilerde net kayıplar giderek artıyor.
Bunların hiçbiri Fed'în neden sıkılaştırmaya gitmemesi için bir argüman olmamakla birlikte, dolardaki yükselişin neden sınırlı olabileceğini işaret ediyor.
FT