Fibabanka Genel Müdürü Mert: Daha büyük banknot ihtiyacı var
Fibabanka Genel Müdürü Ömer Mert, daha büyük banknot ihtiyacının olduğunu şubelerde sıkıntılar yaşandığını belirtti. Mert, ayrıca servis bankacılığı ile bankacılık dışındaki e-ticaret sitelerinin de bankacılık hizmeti vermeye başladığını söyledi.
Fibabanka Genel Müdürü Ömer Mert Bloomberg HT’ye gündeme dair değerlendirmelerde bulundu.
Servis bankacılığı hakkında bilgi veren Mert, "Bankacılık Türkiye’de teknoloji ve dijital konusunda oldukça gelişti. Dünyadaki yeni açılımlarla şube dışına çıkan değişik bankacılık yaklaşımları oluyor; açık bankacılık, servis bankacılıkları dedikleri gibi… Türkiye’de son iki yıl içinde BDDK ve TCMB tarafından çok fazla düzenleme çıktı. Bunlardan bazıları sistemi açacak düzenlemeler oldu. 2022’nin başında dijital bankacılık servis bankacılığı düzenlemesi haberi çıktı. Bu kapsamda Fibabanka BDDK‘dan onay aldı. Getirfinans ile bankacılık faaliyeti yapmaya başladı. Bankacılık dışındaki bir kurum bunlara genellikle teknolojik önyüz diyorlar, bildiğimiz e-ticaret siteleri aldığımız izinle müşterilerine birebir bankacılık hizmeti veriyorlar. Getirfinans ile mevduat toplama, kredi verme, dolar alım satım gibi bankacılık işlemlerini yapabiliyorlar. Bankacılığa giriş bariyeri çok yüksektir. Yüksek bir sermaye gerektirir, ciddi bir teknoloji altyapısı gerektirir ve ciddi de insan kaynağı gerektirir ama şu an Getirfinans bunların hiçbirine sahip değil. Ciddi bir teknoloji ve müşteriye sahip olarak bankacılık yapmaya başladı. Bunu ilk biz yaptık bunda sonra bunun gibi örnekler gelecektir" dedi.
"Daha büyük banknot ihtiyacı var"
Mert konuşmasında daha büyük banknot ihtiyacı olduğunu şubelerde ciddi problemler yaşandığını, operasyonel yükün çok arttığını söyledi.
Mert, “Daha büyük banknotlara yüzde 100 ihtiyaç var. ATM cihazları para saymaktan dolayı bozulmaya başladı artık bazı banknotları da koyamıyoruz. Şubelerde para sayma yükünden dolayı müşterileri ATM cihazlarına yönlendiriyoruz o da ciddi problemler yaşatıyor” dedi.
Öngörülen yeni banknot çıkışının olmadığını da sözlerine ekleyen Mert, bu sürecin uzun bir süreç olduğunu yasal düzenlemelerinin de vakit aldığının altını çizerek, bu durumun operasyonel açıdan büyük yük getirdiğini vurguladı.
Kısa vadede çözülmesi gereken bir problem olduğunun altını çizen Mert, “Bazen şubelerde bir ev alımı satımı olduğu zaman birkaç cihazla birlikte kontrollü bir şekilde bütün gün boyunca para sayılıyor” diye ekledi.