Bloomberght
Bloomberg HT Haberler BDDK sosyal medya dolandırıcılığına savaş açtı

BDDK sosyal medya dolandırıcılığına savaş açtı

  • BDDK, yeni tebliğ ile bankalara "Sosyal medya şirketleri sözleşmelerinizde dolandırıcılığı engellemeyi ya da doğan zararı karşılamayı taahhüt etmiyorsa, o mecralar ile reklam anlaşması yapamazsın" diyor.

Giriş: 18 Ocak 2019, Cuma 11:30
Güncelleme: 18 Ocak 2019, Cuma 12:05

SEFER YÜKSEL

Son dönemde sosyal medyada hızla artan sahte hesaplar üzerinden bankacılık ve kart dolandırıcılığına Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'ndan (BDDK) sert fren önlem geliyor. Bilindiği gibi son dönemde sosyal medyada BDDK, Merkez Bankası ve bankaların isimlerini kullanarak sponsorlu kampanya paylaşımları yapan dolandırıcılar, çok sayıda vatandaşı mağdur bırakıyor. Söz konusu dolandırıcılara karşı başta Twitter olmak üzere sosyal medya şirketlerin ve ara motoru şirketlerinin tavrı "Kim olursa olsun ben aldığım reklam parasına bakarım" olunca BDDK hareket geçti.

'SÖZLEŞMELERDE SOSYAL MEDYA ŞİRKETLERİNİ SORUMLU TUTUN'

BDDK, bankalara geçtiği ve görüşe açtığı 'Bankaların Bilgi Sistemleri ve Elektronik Bankacılık Hizmetleri Hakkında Yönetmelik Taslağı' ile sosyal medya ve ara motoru şirketleri ile yapılan reklam sözleşmelerine, bu mecralardan yapılan dolandırıcılık işlemlerinde sorumluluğu sosyal medya ve ara motoru şirketlerinin yükümlü tutulmasını istiyor. BDDK, özetle bankalara "Sosyal medya şirketleri dolandırıcılığı engellemiyorsa, o mecralara reklam veremezsiniz" diyor.

'ZARARLARI SOSYAL MEDYA ŞİRKETLERİ ÖDESİN'

BDDK'nın bankalara gönderdiği taslakta yer alan 4. maddede şu ifadelere yer verildi: "Banka sunmakta olduğu bankacılık hizmetlerine yönelik reklam hizmeti aldığı arama motoru, sosyal medya platformu gibi sağlayıcılarla yapacağı sözleşmelerde bu sağlayıcıların banka adına verilen sahte reklamları engellemekle ve banka adına yayınladıkları sahte reklamlar dolayısıyla meydana gelen zararları karşılamakla yükümlü olduklarına dair hükümleri ekletmek zorundadır. Aksi taktirde söz konusu hükümlerin eklenmediği sözleşme çerçevesinde bahsi geçen sağlayıcılardan reklam hizmeti alamaz" denildi. Görüşe açılan söz konusu yönetmelik taslağının ay sonunda son şeklini alıp yürürlüğe gireceği belirtiliyor.

SOSYAL MEDYA ŞİRKETLERİ DOLANDIRICILIĞA ALET OLUYOR

Teknolojinin gelişimi ve artan mobilite ile birlikte insanlar günün önemli bir bölümünü internet ve sosyal medya mecralarında geçirirken, söz konusu mecralar, yakın zamana kadar telefon ile vatandaşları mağdur eden dolandırıcıların da cirit attığı bir ortam haline geldi. başta Twitter olmak üzere sosyal medya ve arama motoru şirketlerinin, kendi kazandıkları paraya bakıp, bu duruma aldırış etmemeleri de dolandırıcıları daha da cesaretlendiriyor.

Siber dolandırıcılar, ele geçirdikleri sosyal medya hesaplarıyla bankaların isimlerini kullanarak çok sayıda kullanıcının mağduriyet yaşamasına neden oluyor. Dolandırıcılar ele geçirdikleri hesapları, bankaların ya da BDDK'nın resmi sosyal medya hesabıymış gibi düzenledikten sonra, sponsorlu reklamlar vererek gönderdikleri mesajların diğer kullanıcıların önüne düşmesini sağlıyor. Sponsorlu reklamlara tıklayan kullanıcıların banka hesaplarını boşaltan dolandırıcılar, daha sonra sosyal medya hesaplarını eski isim ve haline getirerek suçun diğer kullanıcıların üzerine kalmasını hedefliyor.

'SON TUZAKLARI KART AİDATLARININ GERİ ÖDENMESİ'

Siber dolandırıcıların son tuzağı ise vatandaşların en hassas olduğu konulardan biri olan kart aidatlarının geri ödenmesi. Dolandırıcılar ilk olarak, BDDK'nın resmi hesabı gibi görünen ve kurumun hesabının uzantısı ile açılan hesaplar üzerinden 'Geriye dönük kredi kartınızın aidatını almak için son gün' mesajı atıyor. atılan mesajın altında yer alan linke tıkladığınızda açılan internet sitesi ise gerçeğine çok benziyor. Bu sitede ise bankaların ve Merkez Bankasının logosu yer alıyor. Sitedeki formda ücret iadesini istediğiniz kartın bilgileri sizden isteniyor. Bilgiler girildiğinde ise tüm adres, kimlik ve kart bilgileriniz dolandırıcıların eline geçmiş oluyor.

Dolandırıcılığı fark edip belli internet sitesindeki şikayet eden birçok vatandaş ise bu hackerların internet üzerinde taciz ve tehditlerine maruz kalıyor. Dolandırıcılar, kendilerini şikayet eden bazı vatandaşların adına sosyal medyada uygunsuz hesaplar açıp, whatsapp uygulaması üzerinden tehdit ve şantaj mesajları atarak korkutmaya çalışıyor.