"Finansmana erişim sıkıntısı 4.0 dönüşüm yatırımlarını erteliyor"
-
PLASFED Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Karadeniz ve İTHİB Başkan Yardımcısı Ali Sami Aydın, sanayide finansmana erişim sıkıntısı nedeni ile dijital dönüşümle ilgili yatırımların zamana yayıldığını dile getirdi.
HANDE BERKTAN
Sanayide, endüstri 4.0 dönüşüm yatırımları finansmana erişim sıkıntısı nedeni ile zamana yayılıyor.
Bloomberg HT’de Gündem Teknoloji programıma katılan Plastik Sanayicileri Federasyonu (PLASFED) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Karadeniz ve İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkan Yardımcısı Ali Sami Aydın, sanayideki son dönemde finansmana erişimle ilgili oluşan daralma nedeni ile yatırımlarda ertelemelerin ve zamana yayılmanın söz konusu olduğu uyarısında bulundu.
“Finansmana erişim sıkıntısı, endüstride teknoloji yatırımlarını etkiliyor”
PLASFED Başkanı Karadeniz “Sanayideki son dönemde finansmana erişimle ilgili oluşan daralma nedeni ile dijital dönüşümle ilgili yatırımlar zamana yayıldı. Sanayiciler finansmana erişimde sıkıntı duyuyor. Negatif bu tablo nedeni ile bütün yatırımlarda yavaşlama söz konusu. Ülkemizdeki işletmelerin sermaye yapıları zaten yetersiz. Birkaç yılda oluşan tablo nedeni ile sermaye yapıları geriledi. Kamunun yeterince finansmana erişimi kolaylaştıracak düzenlemelere gitmesi gerektiğini düşünüyoruz. Mevcut durum, dijital dönüşüm yatırımlarının önüne geçiyor.” dedi.
“Dijital dönüşüm yatırımları tercih değil, zorunluluk haline geldi”
İTHİB Bşk. Yrd. Ali Sami Aydın ise “Tekstilde işler iyi gitmiyor. Yılbaşından bu yana sektörde yüzde 10 işçi çıkartılması oldu. İhracat pazarlarında da daralma söz konusu. Finansmana erişim ve hammadde temininde sıkıntı var. Endüstri 4.0 otomasyona bağlı üretimler dijitalin eklenmesiyle çok farklı bir boyut kazandı. Geçmişte sadece üretim takip edilirken bugün verilerin birbiriyle konuşması ve karar vermesi yeteneği sanayimizi farklı bir yere getirdi. Dijital dönüşüm yatırımları sanayici için bir tercih meselesi değil, eğer dünya ile rekabet etmek istiyorsam bu artık zorunluluk haline geldi.” dedi.
İTHİB Başkan Yardımcısı Aydın “Karbon ayak izinde devletin destekleri var. En önemli konu Avrupa’nın koyduğu regülasyonlar karşısında, uyum sağlayamazsak ek vergiler gelecek. Mısır, Hindistan ile rekabet konusunda zorlanırken bu ek vergiler işimizi daha da zorlaştıracak. Firmaların su kullanımını azaltması, yenilebilir enerjilerin öne çıkması gerek. Örneğin ben fabrikalarımda tüm enerjiyi güneş enerjisinden sağlayacağım yatırımları yapıyorum” açıklamasını yaptı.
“Kaynağında Ayrıştırma Sistemi’ni uygulamalıyız”
Plastik endüstrisinde, geri dönüşüm teknolojileriyle karbon ayak izini azaltabiliriz diyen Ömer Karadeniz, “Kaynağında Ayrıştırma Sistemi’ni (KAS) tüm gelişmiş ülkeler kullanıyor. Ülkemizde Depozite İade Sistemi (DİS) başlatılacaktı ancak hala uygulanmaya başlanmadı, süre uzatıldı. Bir an önce başlatılması gerek ama öncesinde bu işin olmazsa olmazı Kaynağında Ayrıştırma Sistemi’dir. Batı dünyası, buna 40 yıl önce bahçe ve sokaklardan başladı. Hane halkı veya işletmeler kaynağında ayrıştırma yapmıyorsa bunun cezası var.” ifadelerini kullandı.