İRFAN DONAT

Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) 2024/2025 sezonu kabuklu fındık alım fiyatları belirlenerek Tarım ve Orman Bakanlığının sosyal medya hesaplarından duyuruldu.

Yapılan yazılı açıklamada yüzde 50 sağlam iç fındık esasına göre Levant kalite fındığın kilogram fiyatı 130 TL olarak açıklanırken, Giresun kalite fındığın kilogram fiyatı 132 TL olarak belirlendi.

Geçen yıl kilogramı 80 TL olarak açıklanan sivri fındık için bu yıl herhangi bir alım fiyatı açıklanmadı.

Üreticilerin fındık fiyat beklentisi kilogram başına en az 150 TL seviyelerindeydi.

Böylece geçen yıl 82,5 TL olarak açıklanan levant kalite fındığın alım fiyatı yüzde 57 artmış oldu. Geçen yıl 80 TL olarak duyurulan Giresun kalite fındığın alım fiyatı da yüzde 57,6 artırıldı.

Bakanlığın resmi internet sayfasında yapılan açıklamada, "Bakanlığımızın üreticilere vereceği alan bazlı destek, mazot ve gübre desteği ile birlikte düşünüldüğünde ise levant kalite için ortalama fiyat 133 TL/Kg, Giresun kalite için ise 135 TL/Kg olacaktır" denildi.

Ayrıca yüksek randımanlı fındığa (50 randımanın üzerindeki her +1 randıman için) 1,30 TL/Kg ilave fiyat verileceği açıklanan duyuruda, üreticilerin 12 Ağustos'tan itibaren TMO iş yerleri ile www.tmo.gov.tr adresi ve e-devlet üzerinden randevu alabilecekleri bildirildi.

Kabuklu fındık alımlarına 19 Ağustos'ta başlanacağı kaydedilirken, alımların önceki yıllarda olduğu gibi randevulu yapılacağının altı çizildi.

Yapılan açıklamada şu uyarıya da yer verildi: "Üreticilerimizin TMO'ya ürün teslim ederken rutubetten dolayı sıkıntı yaşamamaları için ürünlerini kurutmaya azami özen göstermeleri gerekmektedir."

Advertisement