Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Finlandiya ve İsveç NATO'ya resmen başvurdu

Finlandiya ve İsveç NATO'ya resmen başvurdu

Finlandiya ve İsveç, NATO'ya üyelik için resmi başvurularını iletti. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, başvurudan duydukları memnuniyeti dile getirirken, hızlı sonuç almada kararlı olduklarını vurguladı.

Giriş: 18 Mayıs 2022, Çarşamba 09:28
Güncelleme: 18 Mayıs 2022, Çarşamba 09:59

Finlandiya ve İsveç, NATO'ya üyelik için resmi başvurularını sundular.

Bu başvurunun ardından yalnızca birkaç hafta sürmesi beklenen katılım takvimi işlemeye başlayacak.

İki ülkenin NATO'ya üye olması için NATO üyesi 30 ülkenin parlamentolarının onayı gerekecek.

Başvurular üzerine değerlendirmede bulunan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg üyelikle ilgili hızlı sonuç almaya kararlı olduklarını belirtti. Stoltenberg müttefiklerin güvenlik endişelerinin ele alınması gerektiğine vurgu yaptı.

Biden iki ülkenin liderini ağırlayacak

ABD Başkanı Joe Biden, 19 Mayıs Perşembe günü İsveç Başbakanı Magdalena Andersson ve Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö'yü Beyaz Saray'da ağırlayacak.

Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre, yaptığı yazılı açıklamada, "Başkan Biden, İsveç Başbakanı Andersson ve Finlandiya Cumhurbaşkanı Niinistö'yü perşembe Beyaz Saray'da kabul edecek." ifadesini kullandı.

Liderlerin, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyelik başvurusu ve Avrupa'nın güvenliğini ele alacağına işaret eden Jean-Pierre, ülkeler arasındaki ortaklığın güçlendirilmesi ve Ukrayna'ya destek konularının ele alınacağını aktardı.

Scholz hızlı üyelikten emin

Almanya Başbakanı Olaf Scholz da resmi başvurudan önce yaptığı değerlendirmede, İsveç ve Finlandiya’nın "hızlı şekilde NATO üyesi olacağından ümitli olduğunu" söylemişti.

İki ülkenin NATO üyeliğini desteklediğini aktaran Scholz, "Ben, NATO Genel Sekreteri gibi bunun Türkiye dahil tüm NATO ülkelerinin desteğiyle başarılı olacağından ümitliyim." ifadesini kullandı.

Scholz, "(Türkiye) Mevcut ihtilaf durumunda birçok yapıcı katkıda bulundu. Sadece İstanbul Boğazı'yla ilgili pasajın uygulanması kararına işaret etmek istiyorum. Bundan dolayı ümitli olabileceğimize inanabiliriz." dedi.

İki ülkeyi nasıl bir süreç bekliyor?

NATO üyeliği için 7 aşamalı bir süreç söz konusu.

1- İlgili ülkenin NATO'ya üyelik için resmi başvurusu

2- Kuzey Atlantik Konseyi başvuruyu işleme alıp almayacağını değerlendiriyor. Konsey devlet başkanları, dışişleri bakanları ya da büyükelçiler gibi farklı düzeylerdeki yetkililer nezdinde toplanabiliyor.

3- Konseyde uzlaşma çıkması durumunda aday ülke üyelik yükümlülükleri ile ilgili olarak NATO ile katılım görüşmeleri yürütüyor. Bu süreç bir gün gibi kısa bir sürede de tamamlanabiliyor.

4- Kuzey Atlantik Konseyi katılım ile ilgili sürecin ilerleyip ilerletilmemesini değerlendirmek üzere yine bir araya geliyor.

5- Eğer bu süreçte de uzlaşma sağlanırsa müttefikler katılım protokolü imzalıyor ve ülke resmi davetli statüsü kazanıyor. Bu statü ülkeye birçok NATO toplantısına katılma imkanı verirken, ülkenin bu toplantılarda oy hakkı bulunmuyor.

6- Sonrasında müttefikler ulusal prosedürler doğrultusunda teklifi onaylıyor. Bu süreç aylarca sürebiliyor.

7- Ülke teklifi onaylıyor ve Washington'daki ABD Dışişleri Bakanlığı'na sunarak, resmi NATO üyesi oluyor.