Bloomberght
Bloomberg HT Haberler FKB: Bankacılık dışı finans sektörü işlem hacmi 569 milyar lira

FKB: Bankacılık dışı finans sektörü işlem hacmi 569 milyar lira

Finansal Kurumlar Birliği'nin (FKB), finansal kiralama, faktoring, finansman ve varlık yönetim şirketlerinin 2022 yılı konsolide verilerine göre, işlem hacmi 569 milyar TL, aktif toplamı 382,7 milyar TL ve öz kaynak büyüklüğü de 55,2 milyar TL oldu.

Giriş: 08 Mart 2023, Çarşamba 15:18
Güncelleme: 08 Mart 2023, Çarşamba 15:19

Finansal Kurumlar Birliği'nin (FKB), Finansal Kiralama, finansal kiralama, faktoring, finansman ve varlık yönetim şirketlerinin 2022 yılına ilişkin konsolide verilerini açıkladı.

Buna göre, FKB’nin temsil ettiği dört sektörün 2022 yılı konsolide verilerine göre, işlem hacmi 569 milyar TL, aktif toplamı 382,7 milyar TL ve öz kaynak büyüklüğü de 55,2 milyar TL olarak gerçekleşti. Müşteri sayısı ise 5,8 milyona ulaştı.

Açıklamada konuya ve depremde yaraların sarılmasına yönelik çalışmalara ilişkin değerlendirmesine yer verilen Finansal Kurumlar Birliği Başkanı Ali Emre Ballı, "Türkiye tarihinin en ağır kayıplarını verdiğimiz deprem felaketi hepimizi derinden üzdü, yüreklerimizde kapanmayacak yaralar açtı. Meydana gelen şiddetli depremler binlerce canımıza mal olurken, depremlerin hayli yüksek boyutlardaki ekonomik hasarı ve ortaya çıkan ihtiyaçlar karşısında da ülkemiz her zorluğun karşısında olduğu gibi tek yürek oldu. Hem geride kalan vatandaşlarımızın sosyo-ekonomik koşullarını eski haline getirebilmek hem aldığımız ağır ekonomik kaybı telafi edebilmek için ülke olarak el birliği ile çalışmalara başladık. Finansal Kurumlar Birliği olarak ilk andan itibaren temsil ettiğimiz sektörler ile elimizden geleni yapmak için harekete geçtik" ifadelerini kullandı.

"Kolaylık gösterilmesi istendi"

Birlik çatısı altındaki sektörlerde faaliyet gösteren üye şirketlerle dayanışma içinde, bu zor süreçte bölge halkına ellerinden gelen tüm desteği sunmak için çalışmalar yaptıklarını belirtti.

Ballı, "Afetin bölge ekonomisinde yol açtığı olumsuz etkilere maruz kalan ve ödeme güçlüğü çeken müşterilerin üyelerimize olan borçlarının geri ödenmesinde, ertelenmesinde veya kendilerine finansman olanakları sağlanmasında gerekli kolaylıkların gösterilmesi ve mücbir halin gerçekleştiği bölgelerde ikametgahı/işyeri adresi bulunan müşterilerin kredi risk, kredi ödeme, senet ve çek işlemlerine ilişkin bildirimlerin Risk Merkezi mücbir hal düzenlemesi çerçevesinde yapılması hususlarında gerekli hassasiyetin gösterilmesi amacıyla üyelerimize tavsiyede bulunduk" ifadelerini kullandı.

"Mali verilerinde belirgin artışlar görülüyor"

Emre Ballı, FKB’nin temsil ettiği sektörlerin finansal performansına ilişkin ise şu bilgileri paylaştı:

"Öncelikle 2022 yılı verileri ışığında, FKB bünyesindeki sektörlerin mali verilerinde belirgin artışlar görüldüğüne dikkat çekmek isterim. Faktoring sektörü, alacakları yüzde 113,8 artışla 127,2 milyar TL’ ye ulaştı. Yine sektörün aktif büyüklüğü yüzde 108,7 artış ile 135,6 milyar TL’ye yükseldi, işlem hacminde de yaklaşık yüzde 110 artış sağladı. Finansal kiralama sektörünün işlem hacmi ise yüzde 84,1 artarak 67,3 milyar TL’ye yükseldi. Alacaklarının 117,9 milyar TL ve aktif büyüklüğünün de 163,6 milyar TL seviyesinde olduğunu görmekteyiz. Finansman şirketlerimizin de alacakları yüzde 44,7 büyüyerek 61,4 milyar TL, aktif büyüklüğü yüzde 53,2 artışla 74,6 milyar TL seviyesinde gerçekleşti. Sektörün müşteri adedi 1,8 milyon oldu. Varlık yönetim şirketleri öz kaynakları yüzde 70 yükseliş ile 5,5 milyar TL’ye ve aktif büyüklüğü ise yüzde 46,5 artışla 8,9 milyar TL'ye çıktı. Sektörün toplam portföy büyüklüğü 80 milyar TL'ye ulaştı."