FKB/Cantekin:"Faktoring, kiralama ve finansman sektörlerinin aktif büyüklüğü 114 milyar lira
Finansal Kurumlar Birliği (FKB) Başkanı Mehmet Cantekin, "Faktoring, finansal kiralama ve finansman sektörleri 114 milyar liralık aktif büyüklüğe ulaştı" dedi
Finansal Kurumlar Birliği (FKB) Başkanı Mehmet Cantekin, faktoring, finansal kiralama ve finansman sektörlerinin geçen yıl toplam 114 milyar liralık aktif büyüklüğe ulaştığını belirterek, sağlanan kredilerin büyüklüğünün 103 milyar liraya aştığını bildirdi.
Cantekin, düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'nin 2016'da ekonomik, siyasi ve sosyolojik olarak zor bir sınavdan geçtiğini, bu sınavların en zor olanını da hain darbe girişimi sırası ve sonrasında verdiklerini, bugüne bakıldığında milletin birlik ve beraberliği sayesinde bu zor sınavları başarıyla geçtiklerini gördüklerini ifade etti.
FKB'nin faktoring, finansal kiralama ve finansman sektörleri şirketlerini temsil ettiğini hatırlatan Cantekin, "Geçen yılın sonu itibarıyla FKB olarak temsil ettiğimiz bankacılık dışı finans kesiminin toplam finans sektörü içindeki payı aktif büyüklüğüne göre yüzde 4, alacaklara göre yüzde 5,6 ve öz kaynaklara göre de yüzde 4,9’a erişmiş durumda. Yine toplam işlem hacmimizin GSMH içindeki payı da yaklaşık yüzde 6,7 seviyesinde." diye konuştu.
Faktoring, finansal kiralama ve finansman sektörlerinin geçen yıl toplam 114 milyar liralık aktif büyüklüğe ulaştığını kaydeden Cantekin, "Sağlanan kredilerin büyüklüğü 103 milyar liraya aştı." dedi.
Cantekin, söz konusu sektörlerin karının da 2016'da yüzde 25 artışla 1,9 milyar liraya eriştiğini bildirdi.
"2016'da en fazla işlem hacmi iş ve inşaat makinelerinde oldu"
Mehmet Cantekin, bu yıla temkinli bir iyimserlikle baktıklarını ifade ederek, şunları kaydetti:
"Geçen yıl yaşadığımız sorunları dikkate aldığımızda 2017'nin 2016'ya göre daha iyi olacağını düşünüyorum. 2017'de yüzde 20'lik bir büyümenin son derece makul olduğu kanaatindeyim. Belirsizlik sürecini başarıyla geride bırakan bankacılık dışı finans sektörlerimiz güçlü, sürdürülebilir ve dengeli büyüme için bütün paydaşlarla yakın bir iletişim içinde geleceğe umutla bakıyor."
Geçen yıl finansal kiralama sektörü alacaklarının yüzde 19,9 artarak 44 milyar lira seviyesine ulaştığını bildiren Cantekin, sektörün aktif büyüklüğünün son bir yılda yüzde 19,3, öz kaynaklarının ise yüzde 12,6 büyüdüğünü söyledi.
Cantekin, 2016'da finansal kiralamada en fazla işlem hacminin de yüzde 25,1 ile iş ve inşaat makinelerinde olduğunu bildirdi.
Faktoring adı değişiyor
FKB Başkanı Cantekin, faktoring sektöründe 2016 sonunda işlem hacminin 122 milyar 761 milyon lirayı, alacakların ise 31 milyar lirayı bulduğunu ifade ederek, "Sektörün aktif büyüklüğü bir önceki yıla göre yüzde 24’lük artışla 33 milyar lira seviyelerinde, öz kaynakları ise yüzde 10,9 büyüme ile 5 milyar lira seviyelerinde gerçekleşti." dedi.
62 faktoring şirketi ile faaliyet gösteren sektörün, her geçen gün genişleyen ve bugün 98 bini aşan müşterisine hizmet verdiğini anlatan Cantekin, Türk ihracat faktoringinin dünyada Çin'den sonra 2'nci sırada yer aldığını ve sektörün reel ekonomiyi canlandırdığını söyledi.
Faktoring sektörünün ticareti finanse ettiğini hatırlatan Cantekin, "faktoring" adının kamuoyunda olumsuz bir karşılık bulmaya başladığını, sektörün "faktoring" olan adının küresel ölçekte değiştiğini anlattı.
Cantekin, "İsim değişikliği için algı araştırmaları yapacağız. Bu yönde bir çalışmamız var. Bence uluslararası jargonda bu isim değişiyorsa biz de bunu seve seve değiştirebiliriz. En kısa zamanda yeni ismimizi paylaşmayı düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.
"Karşılıksız çeklerde kötüye gidiş olduğunu düşünmüyoruz"
Mehmet Cantekin, geçen yıl finansman şirketlerinin büyüme ivmesinin devam ettiğini belirterek, "Sektörün işlem hacmi 2016'da yüzde 16,2 oranında büyüyerek 22 milyar lirayı aştı. Aktif büyüklüğü 33 milyar lira seviyesine erişirken, mikro kredilerde pazara giren yeni üyelerimizle müşteri sayımız 2 milyon 439 bin 186 milyon kişiye ulaştı. Alacak büyüklüğü ise 28 milyar liraya ulaştı." diye konuştu.
Son aylarda karşılıksız çeklerde azalış görüldüğünü ifade eden Cantekin, "Genel toplamda geçen yıla çok yakın karşılıksız çek oranı çıktı. Dolayısıyla biz kötüye gidiş olduğunu düşünmüyoruz, iyiye gidiş olduğunu düşünüyoruz." ifadesini kullandı.
Kuruluş çalışmaları süren İstanbul Finans Merkezi projesinin, fiziki bir mekandan çok, Türkiye'nin tamamını uluslararası sermaye ve yatırımcıya cazip kılacak yasal zeminin oluşmasına imkan sağlayacağını kaydeden Cantekin, "Özellikle rekabet koşullarını iyileştiren, aracılık maliyetlerini düşüren ve finansmana erişimi kolaylaştıran düzenlemelerin İFM kapsamında gerçekleştirilmesi yönündeki çalışmalarımızın bu süreçte sonuçlandırılacağına olan inancımız tamdır." dedi.
FKB'nin İstanbul Finans Merkezi'nin ana bileşenlerinden biri olduğunu belirten Cantekin, dar kapsamlı değil, tüm finansal sistemi etkileyen düzenlemelerin gözden geçirilmesini arzu ettiklerini, bu projeye özel önem verdiklerini ifade etti.
Turkcell Finansman AŞ Genel Müdürlüğü görevini de sürdüren Cantekin, "Turkcell Finansman olarak katılım finansmanı konusunda başvurumuzu yaptık. İlk başvuruyu biz yapmış olduk. Bu oradaki hacmin artırılması ve Hazinemizin ana gündeminde olan bir konu. Bu konuda top BDDK'da." dedi.